A mentőrepülő kockázatai

Olvasási idő: 2 perc

Kezdjük a legfontosabbal: A mentőrepülő a betegszállítás egy nagyon biztonságos lehetősége. A mentőrepülőgépek modern orvosi felszerelése lehetővé teszi, hogy ugyanolyan ellátást biztosítsanak, mint egy kórház intenzív osztályán. Ezenkívül a repülés alatt szinte mindig biztosított az 1:1-hez arányú repülő-szakorvosi ellátás, akit továbbá egy mentős vagy egy ápoló is segít.

Így még sok súlyos beteget is a lehető legnagyobb biztonsággal lehet szállítani. S mivel a mentőjáratot a szállíthatóság aprólékos ellenőrzése előzi meg, azokat a betegeket, akikre egy mentőjárat nyilvánvalóan veszélyes lenne, eleve nem szállítják.

Mindazonáltal a mentőrepülés bizonyos kockázatokkal jár. Szeretnénk a lehető legjobban tájékoztatni ezekről a bizonytalanságokról.

Félrevezető orvosi papírok

Néhány kórház örül, ha „megszabadulhat“ egy betegtől, ha a kezelésük és ellátásuk túl nagy kihívást jelent. Egyes esetekben előfordul, hogy a kezelő orvosok megszépítve töltik ki az orvosi papírokat vagy kihagynak releváns információkat. Néha az egészségügyi személyzet is egyszerűen rávehető arra, hogy a beteg áthelyezését kérő hozzátartozó kívánságára a ténylegesnél pozitívabban tüntesse fel a beteg egészségi állapotát.

Orvosaink azonban az egészségügyi papírok alapján ítélik meg a beteg repülővel való szállíthatóságát. A megtévesztő egészségügyi papírok ahhoz vezethetnek, hogy olyan betegszállítás kerül előkészítésre, ami egészségügyi okokból nem elfogadható.

Természetesen orvosi csapatunk a szállítás megkezdése előtt a helyszínen még egyszer személyesen megvizsgálja a beteget. A legtöbb esetben ilyenkor kiderül, hogy a beteg nem szállítható és megszakítják a műveletet. Még mindig ez a legjobb eset a beteg számára, mivel „csak“ jelentős költségekkel jár. Azonban az is előfordulhat, hogy a papírok és a valóság közti különbség a fizikális vizsgálat során nem derül ki. Ekkor jelentősen megnő a súlyos szövődmények valószínűsége a repülés során.

Az egészségi állapot rövid időn belüli változásai

Még akkor is, ha az orvosi dokumentáció teljes és tartalmilag is helytálló, csak egy pillanatképet jelent. Ideális esetben a mentőrepülésre még aznap vagy a következő nap, amikor az információ még naprakész, sor kerül. Azonban ebben az esetben is lehetséges, hogy a beteg egészségi állapota nagyon hirtelen súlyosabbá válik, és ezért az orvosi papírok már nem felelnek meg a valóságnak.

Legtöbbször még itt is feltűnik az egészségi állapot súlyosbodása mielőtt a beteg megkezdené a repülést. Ha azonban a változás jelentős, de nem nyilvánvaló, akkor a repülés során problémák adódhatnak.

A beteg együttműködésének hiánya

A betegnek magának kell eldöntenie, hogy kéri-e vagy sem a mentőrepülőn való betegszállítást. Gondozási helyzet esetén a gondozó dönt a beteg nevében. Betegeink általában örülnek annak, hogy szállíthatók, így ebben az esetben ritkán merülnek fel problémák.

Egyedi esetben azonban előfordulhat, hogy szellemi képességeinek teljében lévő beteg megváltoztatja véleményét, és közli orvosainkkal, hogy mégsem kéri a szállítást. Ebben az esetben tiszteletben tartjuk a kívánságát és megszakítjuk a műveletet.

Azon betegek esetében azonban, ahol a gondozó hozza meg a döntést, mindenesetre előnyös a betegszállításhoz való pozitív hozzáállás. Ha a beteg nem tanúsít együttműködést a betegszállítás során és nem engedi, hogy orvosi csapatunk segítsen neki, megnő a komplikációk kockázata a mentőrepülés során.

További kockázatok

Még a tökéletesen előkészített mentőrepülés esetén is, ahol minden résztvevő közreműködik, fennáll egy minimális kockázat. A szállítás mindig bizonyos megterhelést jelent a beteg számára. Noha mindent megteszünk, hogy ezt a terhelést a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, egyes esetekben negatívan befolyásolhatja a beteg egészségi állapotára. Orvosaink tapasztalatának és a fedélzeten található felszerelésnek köszönhetőn ilyenkor a legtöbb esetben megtörténik a beavatkozás és a beteget ismét stabilizáljuk. A komplikációkat azonban nem tudjuk 100%-ban kizárni.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérheti ügyfélszolgálatunkat itt.

Lépjen velünk kapcsolatba