Belföldi betegszállítás

Olvasási idő: 2 perc

Ha Magyarországon utazva balesetet szenved vagy súlyosan megbetegszik, a legközelebbi kórházba szállítják kezelésre. Általában egy baleset vagy betegség következményeit ott gyógyítják, ahol a mentőbe való felvétel történt.

Sok beteg azonban azt szeretné, ha a szülővárosában kezelnék, mert az aktuális tartózkodási helyről mindenekelőtt az ismerős arcok hiányoznak majd a családból vagy a baráti környezetből. Ez azonban minden bizonnyal késleltetheti a gyógyulási folyamatot. Ilyen esetben szükségessé válik a szülővárosba történő átutazás.

Milyen közlekedési eszközök állnak rendelkezésre a belföldi orvos által kísért hazaszállításhoz?

Magyarországon belüli hazaszállítás esetén lehetőség van légi vagy közúti szállításra. Néha mindkét közlekedési módot kombinációjára van szükség. A betegszállítás a következő szállítóeszközökkel végezhető:

  • Légimentő-szolgálat
  • Helikopter
  • Mentőautó
  • Esetleg utasszállító repülőgép

Az, hogy a beteg hazaszállítására melyik szállítóeszközt használjuk, elsősorban a szállítandó beteg egészségi állapotától függ. Ezenkívül figyelembe vesszük az adott útvonalat, valamint a regionális közlekedési infrastruktúrát és végső soron az adott közlekedési eszköz gazdasági hatékonyságát is.

Mentőrepülőgép:

A betegek gyors szállítására a mentőrepülőgép a lehető legjobb megoldás Még Magyarországon belül is. A mentőrepülőgépek alkalmasak bármilyen típusú légi betegellátás biztosítására, legyen szó intenzív ellátásról vagy a tüdőbetegek (pl. tüdőgyulladás, súlyos COPD, tüdőfibrózis) tengerszinten történő repüléséről. A kis regionális repülőterek használatának képessége azt jelenti, hogy a szállítás távoli helyekről is biztosítható anélkül, hogy a beteget nagy távolságokra kellene mentőautóval a repülőgéphez szállítani. Még a leghosszabb belföldi távolságok esetén is alig kell több mint egy óra tiszta repülési idő egy mentőrepülőgépnek.

Helikopter:

A helikopterrel közvetlenül kórházból kórházba történő szállítás is lehetséges. Tulajdonképpen ideális megoldás lenne, ha nem lenne magas az üzemeltetési költsége. Egy mentőhelikopter hatósugara általában körülbelül 300 kilométer 250-300 kilométer/órás utazósebesség mellett. Ez körülbelül három óra maximális repülési időt jelent.

Mentőautó:

Az olyan betegek esetében, akiknek az egészségi állapota nem tekinthető kritikusnak, a mentőautó lehet a legjobb megoldás a szállítás időtartama és a költséghatékonyság közötti kompromisszum szempontjából. A helikopterhez hasonlóan a szállítás közvetlenül a kórházból a kórházba történik, de közúton keresztül, és itt is nagyon kell figyelni arra, hogy az útvonal hossza és az útvonalvezetés (pl. városi forgalom, autópálya építkezések) ne jelentsen túl nagy terhet a beteg számára.

Utasszállító repülőgép:

A beteg menetrend szerinti repülőgéppel történő visszaszállítása belföldi útvonalakon általában nem biztosítható: az ilyen rövid távú járatokon a légitársaságok általában visszariadnak a költségektől, és elutasítják a szállítást. Mindazonáltal szívesen ellenőrizzük Önnek, hogy az Ön esetében lehetséges-e a betegszállítás menetrend szerinti repülőgéppel.

Mennyibe kerül az egy országon belül történő hazaszállítás?

Egy beteg Magyarországon belüli hazaszállításának költségei több egyedi tételből tevődnek össze, amelyek minden egyes szállításnál változnak. Például a távolság és a választott közlekedési eszköz üzemeltetési költségei. A beteg egészségi állapota és a kérés sürgőssége szintén fontos befolyásoló tényezők. Végül, de nem utolsósorban fontos szerepet játszik a kísérő személyek kívánt száma, mivel előfordulhat, hogy nagyobb szállítóeszközt kell választani, ha egynél több hozzátartozó szeretne a beteggel utazni. Minden tényezőt figyelembevéve örömmel készítünk Önnek egy egyedi ajánlatot.

Ezért a Légi Mentőszolgálati Központ a megfelelő partner a belföldön történő, orvos által kísért hazaszállításhoz

A Légi Mentőszolgálati Központ csapata évek óta részt vesz a betegszállítás szervezésében külföldön és belföldön egyaránt. Az így szerzett tapasztalatok, az emberi és üzleti kapcsolatok segítenek megszervezni a beteg gyors és biztonságos hazaszállítását minden érintett fél teljes megelégedésére. Az időtényező általában a legfontosabb paraméter, hiszen egyetlen beteg sem szeretne olyan helyen tartózkodni, ahol nem érzi jól magát, ezért a Légi Mentőszolgálati Központ a megfelelő kapcsolat az Ön számára a belföldi betegszállításhoz.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk