Betegen repülni Mikor válik veszélyessé?

Olvasási idő: 4 perc

Betegen repülni: igen vagy nem?

Egyértelmű: Aki súlyos beteg, ne utazzon menetrend szerinti repülőjárattal. De mi a helyzet a kisebb egészségügyi problémákkal? Elegendő indok egy megfázás arra, hogy lemondjuk a repülőutat? Mi a helyzet láz, fogfájás vagy begipszelt csonttörés esetén? Elmagyarázzuk, hogy mely betegségek esetén nem javasolt vagy lehet akár veszélyes is a menetrend szerinti járat.

Repülés kivételes helyzetekben

Azonban mindenekelőtt felmerül a kérdés: Egyáltalán mi olyan különleges a repülésnél, hogy itt a talajszinten elviselhető betegségek és fájdalmak súlyosabbá válhatnak? Itt két tényezőt kell figyelembe venni.

A megváltozott légnyomás

Egy menetrend szerinti járaton az utaskabinban alacsonyabb a nyomás, mint a talajszinten. A kabinnyomás körülbelül egy 2500 méteres magas hegycsúcs viszonyainak felel meg. Ezzel a hatással egy egészséges szervezet könnyen megbirkózik. A valamivel kevésbé oxigéndús levegővel való boldogulás érdekében a légzés kissé felgyorsul.

Más a helyzet azonban egyes betegségek esetén. Az egészségügyi problémák a repülés során súlyosbodhatnak - kellemetlen és néha veszélyes következményekkel is járhatnak. Ezért még néhány ártalmatlannak tűnő betegség esetén is javasolt az óvatosság.

Az utas egészsége

Menetrend szerinti járat esetén a repülés időtartama alatt a kapitány felel az utasok jólétéért. Ez nem csak azt jelenti, hogy biztonságosan leszáll a géppel, hanem magában foglalja a súlyos betegségekkel vagy sérülésekkel szembeni védelmet is.

Ezért ha a kapitány (vagy a személyzet egy tagja) úgy dönt, hogy egy utas jelenléte veszélyt jelent önmaga vagy a többi utas számára, nem engedik fel a fedélzetre. A repülőgép szűk helyviszonyaira való tekintettel a fertőző betegségek gyakran jelentenek kizáró okot az utazásból.

Repülés megfázással

Egy megfázás általában nem indok egy repülőút lemondására. A megfázás annyira ártalmatlan, hogy általában nem vezet ahhoz, hogy a személyzet megtagadja a beszállást. Az egy ártalmatlan megfázásból származó lehetséges fertőzés nem jelent komoly kockázatot, és az útitársakra is lehet számítani.

A megfázással való repülés általában még az Ön saját egészsége szempontjából sem jelent problémát. Azonban előtte győződjön meg arról, hogy működik-e a nyomáskiegyenlítés a fülben. Ami fontos, hogy amikor nagyot nyelünk, vagy befogott orral az orron keresztül próbálunk kilélegezni, meglegyen az a jellegzetes „reccsenés” a fülben.

Amennyiben a nyomáskiegyenlítés nem működik, tartózkodjon a repüléstől. Ellenkező esetben súlyos fej- és fülfájás léphet fel, ami a leszállás után is folytatódhat. Extrém esetekben akár vérzés vagy dobhártya-repedés is lehetséges.

Tudjon meg többet a megfázásos repülésről

Repülés lázasan

Nagyobb problémát jelent, ha lázzal küszködik. A láz csak egy tünete egy mögöttes betegségnek. Ezek közül sok fertőző, és veszélyt jelentenek az utastársakra nézve. A pontos diagnózistól függően a légnyomás megváltozása magára az utasra is veszélyes lehet vagy legalábbis problémákat okozhat. Ezért soha ne repüljön könnyelműen lázzal - különösen akkor ne, ha nem ismeri a láz pontos okait.

Két további oka van annak, hogy eltanácsoljuk a lázasan való utazástól: Egyrészt a repülés alatt nő a trombózis kialakulásának kockázata. Másrészt pedig a pihenés a láz legjobb ellenszere. Amiből a repülőn nem lesz elegendő része.

Tudjon meg többet a lázas repülés kockázatairól

Repülés középfülgyulladással (otitis media)

A középfülgyulladást komolyan kell venni. Már a talajon is kellemetlen fájdalmakat okoz és repülés közben még súlyosabb fájdalmak léphetnek fel. A fülkürt, amely a nyomáskiegyenlítésért felel, a gyulladás következtében megduzzad és emiatt nem tud megbirkózni a légnyomás változásával. Ennek következményeként a fülfájás a repülés során jelentősen súlyosbodhat és extrém esetben akár a dobhártyát is károsíthatja.

Különösen ügyelni kell a gyerekeknél: Mivel keskenyebb a fülkürtjük, könnyebben beduzzadhat. Ezért a középfülgyulladásban szenvedő gyerekeknél nagyobb valószínűséggel lépnek fel problémák a repülés során, mint a felnőtteknél.

Repülés gyomor-bélfertőzéssel

A gyomor-bélfertőzés elegendő ok arra, hogy lemondja a közelgő repülőutat - önmaga és utastársai érdekében is. A repülőtéren, és kimondottan a repülőn nagyon korlátozott számú WC-n osztozik számos más utassal. Mivel a legtöbb gyomor-bélfertőzés a fertőzöttel való közös WC-használat révén elkapható, utastársait is nagyobb fertőzési kockázatnak teszi ki. A korlátozott számú WC miatt az Ön számára is fennáll annak kockázata, hogy éppen akkor minden fülke foglalt, amikor Önnek pont a legsürgősebb.

Azonban még egy másik probléma is felléphet: Egy gyomor-bélbetegség már magában is negatívan hat a folyadékháztartásra, mivel sok folyadékot veszít. A repülő nagyon száraz levegőjével együtt ez kiszáradáshoz vezethet. És tekintettel az emésztőrendszer állapotára, nem lesz egyszerű egyensúlyban tartani azáltal, hogy sokat iszik a repülés alatt.

Repülés fogfájással

A fogfájás szerencsére nem fertőző. Így utastársaival nem kell törődni, amikor Ön fájó foggal száll repülőre. Azonban ilyen körülmények között az Ön számára meglehetősen kellemetlen lehet az utazás. A fogszuvasodás miatt kis üregek képződhetnek a fogak alatt. Az alacsonyabb légnyomás miatt kipréselődik a levegő ezekből az üregekből és nyomni fogja a már amúgy is fájó fogidegeket. A következmény: A fogfájás súlyosbodik.

A nyomásváltozás miatt a fogak egyébként akkor is okozhatnak fájdalmat, ha a talajszinten nem voltak fogászati problémái. A nem teljesen jól rögzített tömések vagy hidak alatt is kialakulhatnak légzsákok, amelyek a repülés alatt nyomhatják az idegeket.

Repülés gipszkötéssel

A csonttörést követő 24 órán belül tilos a repülés. Míg abban az esetben is, ha a törés 24-48 órával korábban történt, „csak“ eltanácsoljuk a két óránál rövidebb repülőutaktól, a hosszabb utak továbbra is tilosak. Az első hét nap során a hasított gipszet - azaz egy olyan gipszkötés, ami hosszában egy ponton szét van vágva - írják elő és hét nap elteltével is a hasított gipsz az ajánlott.

Ezen előírásoknak az oka: A gipszkötés nem hagy helyet a szövetek tágulásának. A menetrend szerinti járatokon az alacsonyabb légnyomás miatt pont ez történik. Ezáltal keringési zavarok vagy szövetkárosodás léphet fel. Különösen kockázatos a törést követő első két nap, mivel ekkor a környező szövetek egyébként is erősen meg vannak duzzadva.

Ha a lába vagy lábfeje van begipszelve, további kockázatnak is ki van téve: A repülés során megnő a lábvénás trombózis kialakulásának kockázata. Az egészséges utasoknál a láb mozgatása fenntartja a vérkeringést és elkerüli a trombózis kialakulását. Azonban amikor a lábat gipszkötéssel rögzítették, nincs lehetőség ennek egyensúlyozására és megnő a kockázat.

Alapjában véve gipszkötés esetén a menetrend szerinti járat előtt ajánlatos tájékozódni a légitársaság pontos előírásairól. Egyes légitársaságok eltérnek a fenti szabályoktól vagy orvosi alkalmassági igazolást kérnek a repüléshez.

Súlyos betegségek esetén: Mentőrepülő

Ha egy betegség miatt nem utazhat menetrend szerinti járattal, szüksége van egy alternatívára. Odaút esetén a legtöbb esetben el kell halasztani vagy törölni kell az utazást. Amennyiben azonban a visszaútról marad le, a helyzet bonyolultabb.

Enyhébb betegségek, mint például az ebben a szövegben is ismertetett egészségügyi problémák esetén gyakran van lehetőség arra, hogy egyszerűen csak elhalassza az utazást és nyugodtan meggyógyuljon. Rövidebb utak esetében az is előfordulhat, hogy egy másik közlekedési mód is rendelkezésre áll, mint például bérelt autó vagy vonat. Ebben az esetben nem kell aggódnia a megváltozott légnyomás miatt és bérelt autóban legalább a fertőzésveszélynek sem tesz ki senkit. Előfeltétel azonban, hogy alapvetően elég egészség legyen az utazáshoz, és ne ágyban vagy akár kórházban feküdjön.

Lényegesen súlyosabb betegségek (pl. tüdőgyulladás, szívinfarktus vagy szélütés) esetén a külföldről történő hazaszállításhoz csak egy mentőrepülő jöhet szóba. Ebben az esetben egy orvos kíséretében repül, akinek modern, intenzív kezelésre alkalmas felszerelés áll rendelkezésére. Így súlyos betegek is biztonságosan hazaszállíthatók.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk