Májátültetés külföldön?

Olvasási idő: 2 perc

Köztudott, hogy az ember nem élhet szív, máj és tüdő nélkül. Bármely betegség, amely ezen szervek bármelyikének leállását okozza, végzetes lehet. A transzplantáció, jelen esetben a májtranszplantáció az egyetlen módszer, amely segíthet a túlélésben, ha a szerv már nem funkcionál megfelelően. A klinikai transzplantáció története 1963-ig nyúlik vissza a denveri Thomas E. Starzl professzor csapatának köszönhetően. Csak Európában több mint 100 májtranszplantációs központ működik. Gyakran a problémát a transzplantációs központok és csoportok elégtelen száma, valamint az egészségügyi minisztériumok által elosztott (vagy inkább megtartott) pénzügyi források jelentik. Ezáltal a külföldi májtranszplantáció egy népszerű lehetőséggé vált. Milyen gyakran hajtanak végre ilyen műtétet, hova mennek a betegek leggyakrabban ilyen célból, és hogyan lehet megszervezni az orvosi szállítást?  

Májátültetés  

Számos európai országban jellemző, hogy sajnos nincs túl sok májtranszplantációs központ. Például Lengyelországban csak két átültetéssel foglalkozó klinika működik, és évente körülbelül 80-90 átültetett beteget látnak el. Ez nagyon alacsony szám, tekintve, hogy sokkal többen igényelnének transzplantációt. Egy transzplantációs sebész havonta egy alkalomnál többször nem tud műteni. A probléma nem az erőforrások és a donorok hiányában rejlik, hanem a túl kevés transzplantációs központban. Közvetlenül a műtét után a sebész gyakran a betegével kell maradjon, amíg már nem áll fenn a szervkilökődés vagy a lehetséges rendellenességek magas kockázata. Egy másik fontos kérdés a májtranszplantációra történő várakozási idő. Lengyelországban az átlagos várakozási idő 4-6 hónap, ami sok beteg számára túl hosszú lehet. Ilyen esetben érdemes megfontolni a műtétet egy másik európai országban elvégeztetni.  

Májátültetés külföldön  

A májtranszplantáció élvonalában álló országok Európán belül Franciaország, Németország, Anglia és Spanyolország. A potenciális betegek is ide mennek leggyakrabban, mivel ezekben az országokban sokkal több klinika szakosodott a transzplantációra. És még a beteg saját hazájában végrehajtott transzplantáció esetén is előfordul, hogy orvosi helikopterrel szükséges külföldre menni egy szervért, ha az nem másképp nem tud időben eljutni a beteghez. Amikor a külföldi májtranszplantáció tűnik az egyetlen lehetőségnek, mert „kifutunk az időből”, akkor semmiféle habozásnak nincsen és nem lehet helye. A májtranszplantáció nem mindig várhat. Olyan helyzetekben, amikor súlyos sérültek számára szükséges ez a beavatkozás (pl. balesetek után), és lehetetlen azt lokálisan elvégezni, akkor azonnal érdemes az egyik külföldi klinikát választani. Ez a nemzetközi orvosi szállításnak hála ma már rövid időn belül megvalósítható. Erről a továbbiakban még szó lesz.  

Mennyibe kerül a májtranszplantáció?  

Az elvégzett májtranszplantációs műtét költsége is egy igen fontos szempont. Igaz, hogy egy megmentett élet felbecsülhetetlen (sikeres műtét esetén a beteg akár további 20 évig is minőségi életet élhet), de azért egy ilyen volumenű műtét esetén érdemes szem előtt tartani a pénzügyeket is. Lengyelországban a májtranszplantációkat a Nemzeti Egészségpénztár finanszírozza ugyan, ezzel együtt azonban sokkal hosszabb várakozási idővel is kell számolniuk a betegeknek.  

Mennyibe kerül a májtranszplantáció külföldön? Az Egyesült Államokban az ár akár 120 ezer dollár is lehet. Németországban átlagosan 577 100 dollár, Angliában 12 279 font. A külföldi májtranszplantáció költségei a transzplantáció előtti eljárásokat is tartalmazzák. Ez magában foglalja a szervadományozás díját, a kórházi felvételt, a sebész kiválasztását, a műtétet, a transzplantáció utáni 180 napos ellátást és az immunszuppresszánsok díjait. Ezek átlagárak, változhatnak és eltérőek lehetnek minden egyes betegnél.  

Miért érdemes orvosi szállítást igénybe venni, és hogyan kell megszervezni? 

A májtranszplantáció érdekében történő külföldi szállítás a lehető legjobb lehetőség a gyorsan elvégzendő műtétek esetén. Ez elsősorban a súlyos baleseteket elszenvedő betegekre vonatkozik, akiknek sürgősen egészséges májra van szükségük, de azokra is igaz lehet, akik ugyan nem baleset áldozatai, de a májuk állapota mégis rendkívül rossz. Az Egészségügyi Repülési Központ megszervezi az orvosi légi szállítást a világ szinte bármely pontjára. A pácienseknek nem kell az utazási dokumentációval vagy a külföldi kórházakban szükséges formaságokkal kapcsolatos ügyek miatt aggódniuk. Csapatunk felkészültsége és az orvosi légi közlekedési ágazatban szerzett sok éves tapasztalatunk lehetővé teszi számunkra, hogy bármikor közvetlenül kommunikálhassunk a betegekkel, rokonaikkal és a külföldi egészségügyi személyzettel.  

További kérdése lenne? 

Ha többet is szeretne megtudni orvosi légi szállítási szolgáltatásainkról, kérjük, olvassa el a gyakran ismételt kérdések listáját (GYIK)

Lépjen kapcsolatba velünk!

Csapatunk tagjai a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre állnak, és készek válaszolni minden kérdésére. Gyorsan megszervezzük a szükséges magánorvosi repüléseket a világ minden tájáról.

Lépjen kapcsolatba velünk