Repülés agydaganattal

Olvasási idő: 3 perc

Évente emberek ezrei betegszenek meg az agy területén megjelenő sejtburjánzás miatt. A köznyelvben ezt agydaganatnak vagy agytumornak nevezik.

De mi is pontosan az agydaganat?

Az agydaganat leírásának legegyszerűbb módja a kontrollálatlan sejtburjánzás kifejezés. Orvosilag csak a neuroektodermális szövetek daganatai számítanak agydaganatnak. Vannak azonban olyan intrakraniális daganatok is, amelyek más rosszindulatú daganatok, például emlőrák áttétjeként kerülnek az agyba. Az agydaganattal kapcsolatos legnagyobb probléma az eredetének a helye. Az agyat nagyon jól védi az emberi koponya, amelynek csontjai körülbelül 7 mm vastagok. Nincs lehetőség tehát arra, hogy a daganat következmények nélkül nőjön meg az agyban. Mind a jóindulatú, mind a rosszindulatú agydaganatok veszélyesek.

A daganat kis méretben is érintheti az agy bizonyos területeit, attól függően, hogy honnan ered. Ez megnehezíti a sebészi eltávolítást is, amely mindig magában hordozza a környező egészséges szövetek károsodásának kockázatát. Rendszerint megpróbálják az agydaganatot sugárkezeléssel vagy kemoterápiával kezelni, vagy magát a sejtburjánzást visszaszorítani. Ez a folyamat néha hónapokig is eltarthat, és gyakran fennáll a kockázata annak, hogy az agydaganat visszatér.

Ha Ön külföldön tartózkodik, és például súlyos és szokatlan fejfájásra panaszkodik, orvosa diagnosztizálhatja, hogy Önnél agydaganat van kialakulóban. Ez természetesen indokolhatja, hogy minél hamarabb hazatérjen, de könnyen lehet, hogy az orvos lebeszéli majd Önt a hazarepülésről.

Miért lehet problémás egy agydaganatos beteg repülése?

Az emberi test hozzászokott ahhoz, hogy meglehetősen nagy terhet cipeljen a vállán, és ezt folyamatosan megteszi, még alvás közben is. Attól függően, hogy egy hegyen vagy a tengerparton állunk, más a légnyomás, vagyis az, hogy a légkör milyen mértékben nehezedik ránk. Hiszen a légkör jó 10 000 méter magasra nyúlik a levegőben, valamint néhány kilogrammot tesz ki.

Ez a légköri nyomás azonban nemcsak felettünk van, hanem bennünk és körülöttünk is. Az emberi vér például oxigénmolekulákat szállít, egy olyan gázt, amely a légköri nyomás növekedésével vagy csökkenésével kitágul vagy összehúzódik. Ez a test minden szervét érinti, és természetesen az agydaganat sejtjeit is. A repülőgépen csökken a légnyomás, és az agydaganat sejtjei kitágulnak, ami tovább növeli a környező agyterületekre nehezedő nyomást, és akár életveszélyes következményekkel is járhat.

Az orvos előírhatja a tengerszint feletti repülést

Természetesen egy külföldi egészségügyi szakember, aki agydaganatot diagnosztizál egy turistánál vagy üzleti utazónál, tisztában van az utazással járó esetleges problémákkal. Egyrészt az agydaganat kezelése gyakran hetekig, hónapokig tart. Másrészt a beteg nem kötelezhető arra, hogy ilyen hosszú ideig külföldön maradjon, mert a hazarepüléssel járó kockázat túl nagy. A kiutat ebből a dilemmából az az orvosi utasítás jelenti, hogy a beteg mentőrepülőgépen, tengerszint feletti repüléssel térjen haza.

Hogyan működik a tengerszint feletti repülés?

Az utasszállító repülőgép körülbelül 10 000 m utazómagasságot ér el. Az utastérben azonban olyan légnyomás van, amely 2500 m magasságnak felel meg. Ennek oka a repülőgépben a nyomás alatt lévő kabin által létrehozott mesterséges légkör. Egészséges emberek számára a 2500 méteres magasság nem jelent problémát, de az agydaganatos betegek számára a fent leírtak szerint sajnos igen.

A tengerszint feletti repülésnél egy olyan mentőrepülőgépet vetnek be, amelynek kabinjában lehetővé teszik a légnyomás növelését, így az körülbelül 800-900 m-es magasságnak felel meg. Ráadásul a pilóta nem a maximálisan lehetséges repülési magasságot használja, hanem valamivel alatta marad, például 10 000 m helyett csak 7 000 m-ig repül. Az így létrehozott mesterséges légnyomás az agyban a daganatos sejtek terjeszkedését olyan tartományban tartja, amely általában nem jelent veszélyt.

Ki viseli a tengerszint feletti repülőút költségeit?

Sem a magán-, sem az állami egészségbiztosító nem fedezik a mentőrepülőgépes betegszállítás költségeit. Az egyetlen módja annak, hogy fedezze a kockázatot anélkül, hogy mindent magának kelljen kifizetnie, az a nemzetközi egészségbiztosítás vagy az utazási egészségbiztosítás, amelyben benne foglaltatik a külföldi hazaszállítás lehetősége.

Annak ellenére, hogy sok esetben benne van ez az opció a biztosítás által fedezett ellátásokban, előfordul, hogy mégsem megy minden gördülékenyen az ügyintézés során. Ez az "orvosi szükségesség" megfogalmazás miatt van. Az orvosi szükségesség ugyanis nem feltétlenül teljesül, ha az utazási országban ugyanazok az orvosi kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, mint ahova a beteg szeretne eljutni, pl. otthon. A biztosítók néha azzal érvelnek, hogy a szállítás tehát nem szükséges. Más a helyzet, ha a vonatkozó passzust inkább orvosilag célszerű hazaszállításnak nevezik. Egy gyors pillantás a biztosítási kötvényre segít: ha a szállítás "ésszerű", a biztosító általában fedezi a költségeket. Olyan jogi finomságok ezek, amelyekkel sok pénzt lehet spórolni.

Mennyibe kerül egy mentőrepülés?

Egy agydaganat megjelenése nem függ örökletes hajlamtól vagy életmódtól. Bármikor és a világ bármely pontján előfordulhat, ezért minden költségszámítás először attól függ, hogy a világon hol történt a diagnózis felállítása. Csak ennek meghatározása után lehet kiszámítani a további költségeket.

Mellesleg a mentőrepülésnek gyakorlatilag semmi köze a menetrend szerinti vagy charterjáratokhoz, ezért felesleges a fapados légitársaságok árait itt szóba hozni. A mentőrepülés egyetlen célja, hogy a beteg személyt biztonságosan hazaszállítsa. Ez egyszerűen megfelelő erőfeszítést igényel, és ennek költségeit minden alkalommal újra kell számítani. A tapasztalat azonban segít, és a Légi Mentőszolgálati Központnál abból rengeteg van.

Külföldről való hazaszállítás a Légi Mentőszolgálati Központtal

Az agydaganat diagnózisa nagyon összetett orvosi kérdés, és majdnem ugyanilyen összetett egy tengerentúli repatriálás megszervezése. A világ minden kontinenséről érkező betegek visszaszállításában sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberekként a Légi Mentőszolgálati Központ csapata tudja, hogyan kell gyorsan, költséghatékonyan és a lehető legkíméletesebben megoldani egy beteg hazaszállítását.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk