Repülés agyödémával

Olvasási idő: 3 perc

Vannak olyan betegségek, amelyek egy másik betegség utóhatásaként mutatkoznak meg. Néha azonban ezek a betegségek veszélyesebbek is lehetnek, mint az eredeti betegség. Ide tartozik az agyi ödéma is.

Ultrahnag kép egy emberi koponyáról

Mi az agyi ödéma?

Alapvetően az agyi ödéma kialakulhat egy trauma vagy pedig egy kóros folyamat következményeként. Ez utóbbinak számos oka lehet. Ilyenek az alábbiak:

  • Tumorok
  • Mérgezések
  • Gyulladások
  • A fejet ért sérülések, például traumás agysérülés.
  • Műtétek
  • Keringésleállás következményei
  • Magassági betegség következménye
  • Súlyos stroke eredménye

Az agyi ödéma az agy duzzanata. A folyadék felgyülemlik az agyban, és nyomást gyakorol az agy különböző területeire, illetve befolyásolhatja az agy vér- és oxigénellátását. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint például tudatzavar, de az életfunkciók zavara, valamint a motoros funkciók befolyásolása is ide sorolható. A megnövekedett koponyaűri nyomás súlyos fejfájást is okozhat.

Ha az orvos agyi ödémát diagnosztizál, az ödéma méretétől és az agyban való elhelyezkedésétől függően különböző lehetőségek állnak rendelkezésre a beteg kezelésére. Néha elegendő a felsőtest megemelése és bizonyos ozmotikus hatású gyógyszerek beadása, de előfordulhat akár a trepanáció, a koponya megnyitása is.

Miért problémás a repülés agyi ödémával?

Ritkán fordulhat elő olyan, hogy egy agyi ödémával diagnosztizált személy önállóan szálljon fel egy repülőgépre. A diagnózist általában fekvőbeteg-kezelés követi, és még akkor is, ha az ödéma enyhe és gyógyszeres kezelés alatt áll, az orvos valószínűleg határozottan azt tanácsolja a betegnek, hogy ne repüljön.

A légiközlekedés során fellépő problémát az utastérben uralkodó elégtelen légnyomás okozza. A modern utasszállító repülőgépek nyomás alatt álló kabinokkal rendelkeznek, amelyek belső nyomása 10000 m-es utazómagasságon nagyjából 2500-3000 m tengerszint feletti magasságnak felel meg. Ilyen nyomás alatt kabin nélkül minden utasnak oxigénmaszkot és speciális ruhát kellene viselnie. A 2500-3000 méteres tengerszint feletti magasságra mesterségesen beállított légnyomás azonban egy egészséges ember számára nem jelent problémát.

Légnyomásmérő manométerAz agyi ödémában szenvedő személy számára azonban ez a légnyomás pusztító hatású lehet. Amikor például egy agyi ödémás beteg Frankfurt am Mainban száll fel egy repülőgépre, a légnyomás ott körülbelül 1000 hPa, azaz a nulla magasságban mért légnyomás 98,7%-a. A felszállt repülőgépen a légnyomás 735 és 692 hPa között van, vagyis körülbelül 70%. Így a légnyomás csaknem 19%-kal csökken. Ennek megfelelően az agyi ödéma is kitágul, bár nem ugyanolyan mértékben, de néhány milliméter is elég ahhoz, hogy az agyra nehezedő nyomás olyan mértékben megnőjön, hogy a tünetek súlyosbodjanak, és életveszélyessé váljanak.

Hogyan lehet egy agyi ödémás beteget hosszabb távokon szállítani?

Ha valaki külföldi nyaralás vagy üzleti út során megbetegszik és agyi ödémás állapotba kerül, a kezelőorvosok a külföldről történő hazaszállítás mellett érvelnek, hogy a beteg számára ismerős környezetben javuljanak a gyógyulás esélyei. Ez azonban csak tengerszint feletti repüléssel történhet.

A tengerszint feletti repülés kifejezés olyan repülést jelöl, amelyet egy speciálisan felszerelt repülőgéppel végeznek, amely megerősített utastérrel rendelkezik, s amelyben magasabb légnyomás uralkodik. Egy normál utasszállító repülőgéphez képest, amelynek utasterében körülbelül 2500-3000 m tengerszint feletti magasságnak megfelelő légnyomás uralkodik, egy megerősített nyomású utastérrel rendelkező repülőgépben olyan légnyomás uralkodik, amely 800-900 m tengerszint feletti magasságot szimulál, ezáltal elkerülhető az agyi ödéma káros méretre való kiterjedésének veszélye.

Ezenkívül a repülőgép a szokásos utazómagasság alatt marad, ami viszont az adott repülési útvonaltól függ. Vannak különböző mentőrepülőgépek, amelyek megfelelő nyomás alatti utastérrel vannak felszerelve, valamint olyan hatótávolsággal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a betegek hazahozatalát Magyarországra akár távoli országokból is. Természetesen ezek a repülőgépek rendelkeznek a megfelelő orvosi felszereléssel és egészségügyi személyzettel is a beteg ellátásához a repülés során.

Mennyibe kerül egy tengerszint feletti repülés egy mentőrepülőgépen?

Orvos íróasztala számológéppel és sztetoszkóppal

A külföldről történő hazaszállítás egy megerősített, nyomás alatti utastérrel felszerelt mentőrepülőgépen nagyon egyedi eset. Egy ilyen repülés megszervezése számos tényező figyelembevételével történik.

Sok kérdésre kell választ adni, és megfelelő megoldást kell találni. Ez ritkán történik szabványos eljárás alkalmazásával, mivel a szervezés az aktuális szituáció folyamatos újraértékelését igényli. Végül is, egy beteg embert biztonságosan kell eljuttatni egy külföldi betegágyból egy hazai kórház betegágyába. Ezen okokból kifolyólag a légi mentőrepülés költségének kérdésére nem lehet általánosságban válaszolni, hanem csak azután, hogy megbeszéltük Önnel az esetet.

Egy konzultáció során szívesen tisztázzuk Önnel a legfontosabb kérdéseket, például a repülési útvonalat, az egészségügyi helyzetet, a szükséges repülőgépet, az átfutási időt és a kísérő személyek számát.

Miért a Légi Mentőszolgálati Központ a megfelelő partner?

Alapvetően a következő érvényes: valami rendkívüli dolgot megszervezni azok számára a legkönnyebb, akik napi szinten foglalkoznak a rendkívüli dolgokkal, és ezt már évek óta teszik. A Légi Mentőszolgálati Központ csapata pontosan ezt csinálja, és az egész világra kiterjedő partner- és kapcsolathálózattal rendelkezik. Ily módon a Légi Mentőszolgálati Központ sok mindent el tud intézni hivatalos csatornákon keresztül rövid időn belül, amihez egy laikusnak néha hetekre vagy hónapokra lenne szüksége. Vészhelyzetben azonban általában nincs ennyi idő. Gyakran csak néhány nap áll rendelkezésre egy mentőrepülés megszervezésére. Ezért a Légi Mentőszolgálati Központ a megfelelő partner az Ön ügyének sikerre viteléhez.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérheti ügyfélszolgálatunkat itt.

Lépjen velünk kapcsolatba