Repülés instabil nyaki gerinccel

Olvasási idő: 3 perc

Kevés nem érintett ember tudja, hogy az instabil nyaki gerinc milyen mértékű korlátozásokat okoz. Ha a fej és a gerinc közötti kapcsolat szokatlanul mozgékony - például az Ehlers-Danlos-szindróma, egy kötőszöveti betegség miatt -, ez összenyomhatja a gerincvelőt, különböző idegeket vagy ereket, vagy nyomást gyakorolhat az agytörzsre, ami többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, szédüléshez, beszéd- vagy látászavarokhoz és memóriazavarokhoz vezethet. Gyakran már a fiatal felnőttek is érintettek, és ennek következtében jelentősen romlik az életminőségük. Mivel a nyaki gerinc instabilitásának diagnózisa nem mindig könnyű, gyakran további tanácstalanság és frusztráció lép fel, mivel az orvosok általában a sötétben tapogatóznak.

A légi közlekedés az instabil nyaki gerincoszlop miatt is egészségügyi kockázatot jelent: a nyaki gerincre ható erők, különösen a fel- és leszállás során még viszonylag enyhe esetekben is új tünetekhez vezethetnek, vagy súlyosbíthatják a meglévő problémákat. Emiatt sok érintett a menetrend szerinti járatokon nyakmerevítőt visel, hogy megtámassza a fejét és a nyakát. Ráadásul a repülés számos stresszhatással is jár: a repülőtéren való hosszú ideig tartó állás vagy gyaloglás, a tömeg és a nehéz poggyászok miatt a légiutazás rendkívül kellemetlen élmény lehet. Előfordul persze, hogy a repülőtér személyzete legalább egy kis könnyítést tud nyújtani, és például a kerekesszékes utast a repülőgéphez tudja vinni.

Ha a menetrend szerinti járat lehetetlen

Súlyos esetekben a "instabil nyaki gerinc" diagnózissal teljesen kizárható a menetrend szerinti repülés: az agytörzsre gyakorolt nyomás például még az olyan kisebb külső ingereket is elviselhetetlenné teheti, mint a fény vagy a zaj. A szédülés és a fájdalom olyan erős is lehet, hogy a menetrend szerinti járaton történő repülés lehetetlenné válik. Ilyen súlyos esetekben a kirándulásokról amúgy sem lehet egyébként szó. A betegség kezeléséhez - például a nyaki gerinc műtéti úton történő stabilizálása - azonban mindössze néhány szakember ért a világon, akiket repülőút nélkül aligha lehet elérni.

Például sok európai beteg választja, hogy Barcelonában fekszik kés alá, ott ugyanis képesek arra, hogy az első és a második nyakcsigolyát egy műtét során összenövesztik. Ezáltal a nyaki gerinc kevésbé lesz mozgékony, és ha a műtét jól sikerül, a beteg állapota jelentősen javulni fog.

Betegszállítás a mentőrepülőgépen

Ilyen esetekben a mentőrepülőgépen történő betegszállítás jelenthet megoldást, hiszen  itt mindent összehangolnak, hogy megkíméljék a fejet és a gerincet, és orvosilag biztonságos szállítást biztosítsanak a betegnek. A fedélzeten egy tapasztalt repülőorvos vállalja a felelősséget a betegért, és egy ápolóval együtt gondoskodik annak jóllétéről. Kívánságra egy hozzátartozó is elkísérheti a beteget a fedélzeten. Ily módon az utazó nincs kitéve felesleges tehernek, és megkíméljük a menetrend szerinti járatokkal járó kellemetlenségektől.

Orvosi szempontból is mindenről gondoskodnak: a fedélzeten lévő berendezések egy modern intenzív osztályhoz hasonló körülményeket biztosítanak, és a repülés előtt kifejezetten a beteg utas szállításához igazítják őket. Az orvosi személyzet az egész repülés alatt csak egy beteget lát el, így azonnal jelen van, ha beavatkozásra van szükség.

A mentőrepülőgépek másik előnye hatalmas rugalmasságukban rejlik. Pontosan a kívánt időpontban - akár rendkívül rövid időn belül is, ha a helyzet úgy kívánja - bevetésre készen állnak. Ennek érdekében a mentőrepülőgépek nem kötődnek a nagy nemzetközi repülőterekhez, hanem kisebb repülőtereken is fel- és leszállhatnak. Ez azt jelenti, hogy a beteget a tartózkodási helyéhez nagyon közel tudják felvenni, és a földi szállítás terhét a lehető legalacsonyabb szinten tudják tartani.

Mennyibe kerül egy mentőrepülés?

Különösen akkor, ha a mentőrepülést saját zsebből kell fizetni, a betegek és hozzátartozóik általában pontosan tudni akarják, hogy mennyi az annyi. Mivel ezeket a költségeket külön-külön kell kiszámítani, ezen a ponton csak azt tudjuk megmagyarázni, hogy mely tényezők szerepelnek a számításunkban:

  • A távolság befolyásolja a személyzeti és üzemanyagköltségeket, de esetleg a leszállási és átrepülési engedélyekkel kapcsolatos költségeket is. Ez az árképzés egyik legfontosabb befolyásoló tényezője.
  • A beteg pontos egészségi állapota befolyásolja, hogy milyen orvosi intézkedésekre van szükség a mentőrepülés során.
  • Ha egynél több kísérő személyt kell elhelyezni a mentőrepülőgépen, általában nagyobb repülőgép használata szükséges. Ez általában drágább a kisebb modellekhez képest.
  • Az árat az is befolyásolja, hogy a kívánt repülési napon rendelkezésre áll-e megfelelő repülőgép. Minél nagyobb az előfutamidő és a járat általános időbeli rugalmassága, annál olcsóbb az utazás.

Ha szeretne megbízható irányárat kapni az Ön egyedi esetére, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Szívesen átbeszéljük az Ön helyzetét, és kötelezettség nélkül kiszámítjuk Önnek a költségeket.

Milyen előnyei vannak a Légi Mentőszolgálati Központnak?

Bízzon sokéves tapasztalatunkban. Már számos instabil nyaki gerincű beteget biztonságosan célba juttattunk, és lehetővé tettük, hogy a legjobb szakemberek kezeljék őket. Nemzetközi hálózatunknak köszönhetően bármilyen útvonalra tudunk Önnek légi mentőrepülést kínálni. Többnyelvű csapatunknak köszönhetően a külföldi fogadó kórházzal való koordináció is zökkenőmentesen működik.

Annak érdekében, hogy utasaink terheit a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, "ágytól ágyig" szolgáltatásunkat ajánljuk, ami azt jelenti, hogy utasunkat mentőautóval felvesszük a tartózkodási helyén, és a repülőtérre visszük - közvetlenül a várakozó mentőgéphez. A járat célállomásán is várakozik egy mentőautó, amely a beteget a fogadó kórházba szállítja. Természetesen minden fel- és leszállási időpontot összehangolunk, így elkerülhetők a felesleges késések.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk