Repülés lázasan: Mikor válik veszélyessé?

Olvasási idő: 5 perc

Repülés lázasan: kockázat

A lázasan való repülés mind a beteg, mind pedig az utastársak részére nagyon veszélyes lehet. A repülés során egyébként is megnövekedett trombóziskockázat tovább növekszik, a legyengült szervezet a repülőgépen csak nehezen tud pihenni és a betegségtől függően az utastársak számára fennáll a fertőzése veszélye. Továbbá a láznak egy betegség is oka lehet, amit a repülés tovább súlyosbodhat.

Más szóval: Lázasan repülni egyáltalán nem jó ötlet - legalábbis menetrend szerinti járaton. Elmagyarázzuk az összefüggéseket és bemutatunk egy alternatívát arra az esetre, amikor a menetrend szerinti járat nem jöhet szóba.

Mi a láz?

A láz alatt a test maghőmérsékletének az emelkedését értjük, ami általában betegség esetén természetes védekezési reakcióként jelentkezik. Az embereknél általában a 38°C-os vagy ezt meghaladó testhőmérséklet esetén beszélünk lázról. Mindenesetre a láz önmagában nem számít betegségnek, hanem egy mögöttes betegség tünete. Általában ilyenkor egy fertőzésről van szó, de a láznak más okai is lehetnek, pl. egy daganatos betegség.

Az első fázisban gyakran jelentkezik hidegrázás és fokozott fázás. Ilyenkor a test jelzi, hogy fázik, hogy megemelje a testhőmérsékletet. A beteg leggyakrabban melegebb öltözettel, vastag takaróval vagy egy melegvizes üveggel reagál, ezáltal is növelve a hőmérsékletet. A szervezet általában segítség nélkül is képes arra, hogy még azt megelőzően korlátozza a láz szintjét, mielőtt az veszélyes lenne. Ez az eset a 41,5°C fokot meghaladó testhőmérséklet esetén áll fenn.

Ha a láz ismét alábbhagy, ez a folyamat gyakran erős hőérzettel, verejtékezéssel és ennek megfelelő folyadékvesztéssel jár. Ezért fontos, hogy a láz esetén sok folyadékot fogyasszunk és a folyadékháztartást ismét egyensúlyba hozzuk. A gyógyszeres vagy otthoni gyógymódokkal történő lázcsillapítás egyébként ma már ellentmondásos. Mivel a láz általában egy kívánatos immunreakció, amely normális esetben önszabályozó, csak ritkán hasznos az ebbe a folyamatba való beavatkozás.

Fokozott trombózisveszély lázas állapotban való repüléskor

A repülés során általában megnő a trombózis kockázata: Az utas hosszú időt tölt mozdulatlanul az ülésében, gyakran kevés folyadékot fogyaszt és a kabinlevegő száraz. Ezáltal sűrűbbé válik a vér és vérrögök, úgynevezett trombózisok, képződhetnek.

Ha az utas lázas, ezek a hatásokat részben tovább súlyosbodnak: Aki már egyébként is gyenge, a repülés alatt kevesebbet fog mozogni, mint egy egészséges utas. Az esetleges folyadékhiány pedig a láz miatti fokozott folyadékszükséglettel járhat. Nem utolsósorban pedig a láznak gyakran egy fertőzés áll a hátterében, ami gyulladásos folyamatokhoz vezethet a szervezetben. Ezek a folyamatok bizonyos körülmények között tovább csökkentik a vér áramlási sebességét és megnövekszik a trombózis kockázata.

A trombózis következményei esettől függően súlyosak lehetnek. A lábban fájdalmat vagy a nehézség érzését kelthetik. Még problémásabbá válik, ha a vérrög egy része leszakad, és eléri a létfontosságú szerveket. Ez embóliához (például tüdőembóliához) vezethet, ami a legrosszabb esetben halálos kimenettel járhat. Embólia esetén maradandó szervkárosodás is lehetséges. Tekintettel ezekre a lehetséges következményekre, senkinek sem szabadna könnyelműen repülőre szállnia lázas állapotban. De vannak további okok is.

Pihenés hiánya repülés közben

Aki súlyos beteg, annak leggyakrabban az ágyban a helye és ki kell magát pihennie. Így az immunrendszer elvégezheti a munkáját és hatékonyan leküzdheti a betegséget. A menetrend szerinti járat ezzel szemben nagyon megerőltető a beteg számára: Az utasoknak általában sorba kell állniuk a beszálláskor. A repülőn ülhetnek ugyan, de általában nem tudnak lefeküdni, leszállás után pedig tovább kell folytatniuk úti céljuk felé. Ezenkívül a beteg utasnak mindkét reptéren gondoskodnia kell poggyászáról – esetenként nehéz bőröndökről.

Mindez nem kedvez az immunrendszer munkájának. Ennek megfelelően kevésbé hatékonyan küzd a betegség ellen és ezáltal a betegség elhúzódik vagy esetleg súlyosbodik. A beteg tehát nem tesz magának szívességet, ha lázasan száll repülőre.

Fertőzésveszély a többi utasra nézve

Azonban a beteg nemcsak önmagának nem tesz szívességet, hanem a többi utast is szükségtelen kockázatnak teszi ki, amikor lázasan repülőre száll. A láz oka leggyakrabban valamilyen fertőzés, és sok ilyen fertőző betegség ragályos. A lehetőségek skálája az egészen ártalmatlan kellemetlenségektől, mint például az enyhe influenza, a COVID-19-ig vagy más életveszélyes fertőzésekig terjed, amelyek közül azonban sok már nem olyan gyakori Európában.

Tehát ha nem kizárható, hogy a lázat egy fertőző betegség okozza, nagyfokú meggondolatlanság menetrend szerinti járatra szállni. Hiszen repülés közben az ember gyakran órákon át szorosan egy idegen mellett ül, és olyan felületeket érint meg, amelyeket sok más utas már megérintett – például a WC ajtajának kilincsét vagy a karfát, amelyre az előző járat utasa már rátette a kezét. Így nagyon könnyen terjesztheti a vírust a repülőn és megfertőzheti a többi utast.

A mögöttes betegség súlyosbodása

A repülés alatti nyomásváltozás negatív hatással lehet a mögöttes betegségre is. Esetenként ez kellemetlen, de végeredményben ártalmatlan - például a középfülgyulladásnál. Ilyenkor nem működik olyan jól a nyomáskiegyenlítés a fülben és ez fel- és leszállásnál erős fülfájáshoz vezethet.

Más betegségeket, mint például a tüdőgyulladást az alacsonyabb légnyomás lényegesen veszélyesebb módon befolyásolhat: A betegség miatt a tüdőn keresztüli oxigénfelvétel nem működik megfelelően. A menetrend szerinti járat alacsonyabb kabinnyomása hasonló hatással jár. Ez együttesen azt jelentheti, hogy a tüdőgyulladásban szenvedő beteg oxigén-szaturációja életveszélyes szintre csökken. Különösen akkor, ha nem ismert, melyik betegség okozza a lázat, kerülni kell az egészségügyi szövődményeket, és tartózkodni kell a repüléstől.

Megtagadhatja a légitársaság láz esetén az utasfelvételt?

Természetesen a légitársaság nem végez minden utason alapos egészségügyi vizsgálatot a beszállás előtt. Azonban a földi személyzet odafigyel a betegség nyilvánvaló jeleire. Amikor egy lázas beteg láthatóan gyenge, erősen izzad vagy remeg, vagy akár támogatásra van szüksége, ez felkelti a személyzet figyelmét. A döntést végül a kapitány hozza meg: Veszélyt jelent-e a beteg szállítása – akár önmagára, akár utastársaira nézve?

A kapitány saját lelkiismeretére hallgat a döntés meghozatalakor. Nincsenek egyértelmű szabályok, amik kötnék, és különösen nem létezik az utazási jogosultság. Feltételezhető, hogy a legtöbb pilóta inkább óvatosságra hajlik, mivel nem kockáztathatja egy utas egészségét. Ezen túlmenően, ha egy egészségügyi vészhelyzet a levegőben történik, az nem tervezett megállást eredményezhet. Ez nem érdeke sem a pilótának, sem az őt alkalmazó légitársaságnak.

A menetrend szerinti járat alternatívái láz esetén

Ha a menetrend szerinti járat láz esetén nem járható megoldás, milyen más lehetőségek kínálkoznak? Erre a kérdésre a válasz erősen függ az adott helyzettől. Ha valaki nyaralni vagy üzleti utazásra készült, egyszerűen halassza el vagy mondja le az utazást. Végülis senkinek sem segít azzal, ha a nyaralóhelyen betegen ágyban fekszik, és ne vegyen részt az üzleti találkozón, ha rossz egészségi állapotban van.

Bonyolultabb a dolog, ha már úton van, és a láz nem sokkal a visszaút előtt jelentkezik. Enyhe megbetegedés esetén lehetséges, hogy néhány nappal meg tudja hosszabbítani a szállodai foglalását vagy tud találni egy másik szállást a betegség idejére. Súlyosabb betegség esetén vagy ha a láz okai nem ismeretesek, orvosi kezelést - vagy akár kórházi ellátást - kell kérni.

Ha Ön egy rosszabb egészségügyi ellátással rendelkező országban tartózkodik, valószínűleg csak a feltétlenül szükséges ideig szeretné kezelését a helyi orvosokra bízni. Ebben az esetben a külföldről való hazaszállításra a mentőrepülő lehet a legjobb megoldás. A menetrend szerinti járattal ellentétben ugyanis itt a legtöbb esetben lehet lázasan utazni.

A mentőrepülő fedélzetén tapasztalt repülőorvos gondoskodik az Ön jólétéről és ehhez olyan modern orvosi eszközökkel rendelkezik, amely sok intenzív ellátást igénylő beteg szállítását is lehetővé teszi. A repülőorvos megteszi az intézkedéseket a trombózis kockázatának csökkentésére, mialatt Ön a repülést egy betegágyban tölti, ahol ki tudja magát pihenni. Nincsenek idegen utastársak, akik megfertőzhetik Önt, és míg egy normál repülőgép belsejében a légnyomás komplikációkhoz vezethet, a mentőrepülő tengerszinti repülést végez, magasabb légnyomással. Így a lázas betegek is gyorsan és biztonságosan hazaszállíthatók.

Költségek és költségátvállalás mentőrepülő esetén

A mentőrepülő költségei sajnos csak egyedileg számolhatók ki, ezért itt most nem tudunk általános adatokat megadni. Azonban szívesen elmagyarázzuk Önnek, hogy milyen tényezők játszanak fontos szerepet. Természetesen ugyanúgy fontos szerepet játszik a repülési útvonal, mint a beteg pontos egészségügyi állapota. Ezen kívül figyelembe vesszük, mennyire sürgős a repülés és hány hozzátartozónak kell kísérőként utazni. Amennyiben tengerszinti repülésre van szükség, ez további költségeket vonz maga után.

Ha Ön rendelkezik érvényes utas- vagy külföldi betegbiztosítással, akkor van bizonyos esély a költségek megtérítésére. Ez elsősorban attól függ, hogy a biztosítás csak az „egészségügyileg szükséges“ vagy az „egészségügyileg észszerű“ eseteket is fedezi-e. A beteg visszaszállítása akkor szükséges, amikor a helyszínen nem lehetséges a megfelelő kezelés. Ez a helyzet azonban csak kevés országban és különösen súlyos betegségek esetén fordul elő. Észszerű a külföldről történő hazaszállítás azonban, ha az otthoni kezelés jobb eredményeket ígér. A legtöbb esetben ez a helyzet, azonban kevés az a biztosítás, amely az egészségügyileg észszerű hazaszállítást is fedezi.

Jó okok a mentőrepülő-központra

A mentőrepülő-központ az Ön megbízható partnere, amikor mentőrepülőre van szüksége. Modern mentőrepülőkkel felszerelt nemzetközi hálózatunk világszerte készen áll, hogy a tartózkodási helytől függetlenül el tudja végezni a beteg hazaszállítását. Több nyelvet beszélő munkatársaink segítséget nyújtanak már a tartózkodási helyen az orvosi személyzettel való kommunikációban és megszervezik a lehető leggyorsabb szállítást. A repülés alatt tapasztalt repülőorvosok gondoskodnak Önről, így még láz esetén is biztonságosan visszaszállítható hazájába. Bízzon több évtizedes tapasztalatunkban!

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk