Repülés pneumothoraxszal, vagyis légmellel

Olvasási idő: 2 perc

Légmell esetén levegő kerül a tüdő és a mellkasfal közötti úgynevezett mellhártyatérbe. Ez a levegő akadályozza a tüdő tágulását és így a légzést is. A súlyos pneumothorax életveszélyes lehet. Gyakran a mellkas területén bekövetkező sérülések váltják ki - például egy autóbaleset.

Az a nyomáskülönbség, amellyel a testnek repülés közben szembesülnie kell, negatívan befolyásolhatja a légmellet. Ezért gyakran felmerül a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e kockázat nélkül repülni ebben az állapotban. Tisztázzuk, hogy miért merülhetnek fel problémák, és milyen körülmények között vehető mégis igénybe egy repülőjárat. A jó hír azonban előzetesen: megfelelő körülmények között a légmellel való repülés lehetséges.

Menetrend szerinti járat légmellel?

Egy átlagos utazómagasságban lévő repülőgépben a légnyomás olyan, mint egy 2400 méteres hegycsúcson. Ez a jelentős különbség a talajszinthez képest a mellhártyatérben lévő légzsákok kitágulását okozhatja, és súlyosbíthatja a meglévő tüdőtágulatot. Ezért akut pneumothorax esetén a menetrend szerinti repülés általában nem ajánlott.

Röviddel a sikeres kezelés után eltérő ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy a beteg mikor folytathatja a menetrend szerinti repülést. 2003-as iránymutatásaiban a Légiközlekedési Orvosi Szövetség orvosi iránymutatásokért felelős munkacsoportja azt ajánlja, hogy a tüdőtágulat sikeres kezelését követő két-három hétig ne szálljon fel újra kereskedelmi repülőgépre a beteg.

2011-ben egy brit kutatócsoport legalább egy hét várakozási időt javasolt a tüdőtágulat sikeres eltávolítása után. Ha a tüdőtágulatot sérülés okozta, a kutatók két hét várakozási időt javasolnak.

Mentőrepülés légmellel

Míg egy akut vagy frissen kezelt légmell esetén szóba sem jöhet egy menetrend szerinti repülőút, a beteg mentőrepülőgépen mégis szállítható. Egy ilyen mentőrepülőgépet általában kizárólag egyetlen beteg számára biztosítanak. A fedélzeten egy tapasztalt repülőorvos és csapata gondoskodik a beteg biztonságáról. A mentőrepülőgép orvosi felszerelése megközelítőleg megfelel egy modern intenzív osztály felszerelésének, így a beteg optimális ellátása biztosított.

A döntő ok azonban, amely lehetővé teszi a légimentő repülőutat pneumothorax esetén is, a betegbarát nyomásszabályozás: a légimentő a kabinnyomást csökkentett repülési magassággal és technikai intézkedésekkel kombinálva úgy tudja szabályozni, hogy nincs különbség a talajszinthez képest. Ez az úgynevezett tengerszint feletti repülés nem befolyásolja a mellhártyahasadékban lévő légzsákokat, így a pneumothorax nem súlyosbodik.

Biztonságos hazatérés a nyaralás alatti pneumothorax esetén

Aki hazájában tüdőtágulatot szenvedett, valószínűleg elhalasztja a tervezett utazásokat, hogy teljes mértékben a gyógyulásra tudjon koncentrálni. Más a helyzet azonban, ha a beteg nyaralás közben kapott tüdőtágulatot. Ha akut stabilizációs intézkedésekre van szükség, ezeket természetesen a tartózkodási országban kell végrehajtani. A kezelés folytatása és a további felépülés érdekében azonban sok beteg gyors hazaszállítást szeretne. Otthon ugyanis jobb egészségügyi feltételeket, a kórházi személyzettel való anyanyelvi kommunikációt, valamint a barátok és rokonok támogatását remélik.

Ha a beteg nem akar várni, amíg a menetrend szerinti repülőút orvosilag problémamentessé válik, akkor az egyetlen lehetőség a légi mentőrepülés igénybevétele. Ez általában még aznap vagy másnap világszerte megvalósítható. Egy ilyen mentőrepülőgép sokkal kisebb, mint egy utasszállító, ezért nem függ a nagy repülőterektől. Ez azt jelenti, hogy a beteghez nagyon közel lévő regionális repülőtereket is igénybe veheti, és így jelentősen csökkenthető a stresszes földi transzportok időtartama.

Mennyibe kerül egy oda-vissza repülőút egy légi mentőrepülőgépen?

Ha a mentőrepülés költségeit a biztosítás nem fedezi, akkor azokat magánúton kell téríteni. Ebben az esetben szívesen készítünk Önnek egyedi, nem kötelező érvényű ajánlatot. Figyelembe vesszük a repülési útvonalat és a kísérő személyek számát. Ezenkívül a kérés sürgőssége is befolyásolja az árat: rövid távú kérések esetén előfordulhat, hogy egy távolabbi mentőgépnek kell elszállítania a légmelles beteget, ezért hosszabb és költségesebb repülést kell vállalnia.

A legjobb kezekben a Légi Mentőszolgálati Központtal

A Légi Mentőszolgálati Központnál a lehető legjobb kezekben van, ha Önnek vagy szeretteinek pneumothorax miatt légi úton kell hazautaznia. Tapasztalt csapatunk már a repülés előkészítése során a lehető legnagyobb mértékben tehermentesíti Önt. A helyi orvosokkal szinte minden esetben az anyanyelvükön tudunk kommunikálni, leküzdve a nyelvi akadályokat. Mentőrepülőgépünk a világ bármely pontján gyorsan felszállásra kész, így a tüdőtágulatos beteg felesleges késedelem nélkül indulhat hazafelé.

"Ágytól ágyig" szolgáltatásunk keretében egy pontból irányítjuk az Ön betegszállítását. Ez azt jelenti, hogy a beteget a tartózkodási helyén mentőautóval felvesszük, és időben a repülőtérre visszük. Még a hazaérkezés után is készen áll egy mentőautó vagy más mentőjármű, amely biztonságosan elviszi a célkórházba. Természetesen minden földi szállítás orvosi kísérettel történik. Az összes fel- és leadási időpont összehangolásával kiküszöbölhetjük a felesleges késedelmeket. Ily módon a légmellel küszködő betegeket is gyorsan, biztonságosan és megbízhatóan szállítjuk.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk