Stroke külföldön: gyakran kell gyorsan reagálni

Olvasási idő: 2 perc

Stroke a nyaraláson

A nyaralás elvileg az év legpihentetőbb időszaka. De utazás közben is előfordulhatnak hirtelen betegségek, például stroke.

Agyvérzés esetén az agy egyes részei már nem kapnak elegendő vért. Ez súlyos következményekkel járhat, és legrosszabb esetben visszafordíthatatlanul károsíthatja az érintett agyterületeket.

Ennek megfelelően agyvérzés esetén az elsősegélynyújtást gyorsan kell elvégezni, még nyaralás közben is, mert minél gyorsabban kezelik a stroke-os beteget, annál nagyobb az esélye a további károsodás nélküli túlélésre. Ezért azonnal tárcsázza a segélyhívó számot, és kérjen orvosi ellátást. De még az akut ellátást követően is kulcsfontosságú a stroke megfelelő kezelése a másodlagos károsodás megelőzése vagy legalábbis minimalizálása érdekében.

A stroke tünetei

A stroke nagyon súlyos állapot. A tünetek rendkívül különbözőek lehetnek. A következő jelek azonban gyakran megfigyelhetők:

  • Féloldali bénulás vagy a karok és lábak erővesztése
  • Beszédzavarok
  • Szédülés
  • Egyoldali zsibbadás
  • Látászavar
  • Beszédértési vagy beszédprodukciós problémák
  • Egyensúlyvesztés
  • Eszméletlen állapot
  • Súlyos fejfájás

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal hívjon mentőt - még akkor is, ha külföldön tartózkodik. Ezért mindig tartsa készenlétben az erre szolgáló számot, hogy gyorsan reagálhasson. A külföldi kórházban az orvos felállíthatja a diagnózist és biztosíthatja a kezdeti kezelést. Még enyhe stroke esetén is elengedhetetlen a későbbi terápia a következményes károk elkerülése érdekében. Az optimális rehabilitáció érdekében erősen ajánlott a gyors visszatérés egy erre szakosodott klinikára.

Stroke külföldön: gyorsan hazatérhet a Légi Mentőszolgálati Központtal

Különösen agyvérzés esetén fontos, hogy a rehabilitáció a lehető leggyorsabban történjen, hogy a következményes károkat a lehető legkisebbre csökkentsük.

Minél hamarabb gyakorolja a beteg a beszéd- és mozgáskészségét, annál nagyobb az esélye, hogy a stroke után szinte normális életet éljen. De hogyan lehet megszervezni a gyors betegszállítást egy külföldön bekövetkező stroke után, ha az önálló hazautazás már nem lehetséges?

Gyakorlati példa: hazaszállítás stroke után mentőrepülőgépen

Egyik esetünkben egy nyaraló a törökországi Belek strandján kapott agyvérzést. Egy antalyai kórházba szállították, ahol megfelelő első ellátásban részesült. A kezelőorvosok azonban Törökországban is az otthoni további kezelést javasolták, hogy a következményes károkat a lehető legkisebbre csökkentsék.

A Légi Mentőszolgálati Központ felvette a kapcsolatot a kezelőorvosokkal, és egy napon belül gyors szállítást szervezett mentőrepülővel. Az orvosi személyzetnek és a fedélzeten lévő modern felszerelésnek köszönhetően a vészhelyzetben történő beavatkozás is bármikor lehetséges lett volna.

Vakáció stroke után

Azoknak, akik már elszenvedtek egy vagy akár több agyvérzést, és sikeresen rehabilitálták őket, nagyon tudatosan kell megválasztaniuk a nyaralási célpontot, hogy elkerüljék az újabb agyvérzést. Például a nyaralási célpont nem lehet 600 méternél magasabban a tengerszint felett. Ezenkívül az utazónak kerülnie kell a túl sok napfényt és a hatalmas hőséget a nyaralás alatt.

Maradjon többnyire árnyékban, és gondoskodjon a folyadékpótlásról. Utazás közben az autósoknak arra is ügyelniük kell, hogy az utazási csúcsszezonban ne terheljék meg magukat túlságosan, és ne kerüljenek extrém stresszhelyzetbe.

A légi utazás talán kevésbé stresszes, mint a hosszú autóutak, de a repülés magában hordozza a nyomásváltozások kockázati tényezőjét. Különösen felszállás és leszállás során a légnyomás kritikusan változik, ami a vérnyomás emelkedését okozhatja. Ezért ügyeljen arra, hogy a repülés során rendszeresen felálljon, hogy elősegítse a vérkeringést.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk