Gyakran ismételt kérdések

› Szállítanak koronavírusos betegeket?

Igen, a koronavírussal (COVID-19) fertőzött betegek szállítása a legtöbb esetben lehetséges. A biztonságos betegszállításhoz modern elkülönítő rendszert használunk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy optimális ellátást nyújtsunk a betegnek, miközben megakadályozzuk, hogy a szállítás során másokat is megfertőzzön.

› Mi a mentőrepülés megrendelésének menete?

Először is, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Ha szeretné, szívesen visszahívjuk Önt ingyenesen és kötelezettség nélkül. Az Önnel folytatott beszélgetés során tisztázzuk az optimális betegszállítással kapcsolatos kérdéseket. Ezután díjmentesen elkészítünk Önnek egy egyéni ajánlatot, amelyet megvitathat családjával vagy barátaival. A levelezést email-ben végezzük.

Amint az összes repülési előkészület befejeződött, írásos ajánlatot kap tőlünk. Itt már a pontos menetrendet, beleértve a repülési időket, találkozási pontokat, felvételi időpontokat stb. rögzítjük. Miután Ön megerősítette ajánlatunkat, elkezdjük a légi mentőrepülést megtervezni és minden szükséges engedélyt beszerezni.

Általában a légi mentőrepülés kifizetése banki átutalással vagy hitelkártyával történik. Ha készpénzzel szeretne fizetni, kérjük, egyeztessen időpontot a wuppertali székhelyünkön vagy a világ más részén található irodánkban.

Ha további kérdései vannak, vagy szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést intézni felénk, a fenti elérhetőségeken a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

› Az interneten találtam Önökre: miért érdemes Önökkel kapcsolatba lépni?

A Légi Mentőszolgálati Központ a privát mentőrepülések, a külföldi hazaszállítás és a betegszállítás elismert szolgáltatója. Sokéves tapasztalatunknak köszönhetően a belföldi és nemzetközi hazaszállítások szervezésében pontosan azt a szolgáltatást kínáljuk Önnek, amire szüksége van. Nálunk megrendelheti az orvosi szállítást és a mentőrepülésen túli összes egyéb tevékenységet is. Világszerte működünk, és több nyelven kínáljuk szolgáltatásainkat, például németül, angolul, franciául, spanyolul, olaszul, portugálul, románul, hollandul, törökül, oroszul, lengyelül, hindiül és négy arab dialektusban. Kérésre személyesen is el tudunk jönni Önhöz, hogy biztosítsuk a zökkenőmentes eljárást és a közvetlen kommunikációt a helyszínen lévő orvosokkal és kórházakkal.

A gyors és hatékony segítséget képviseljük: a megfelelő időben, a megfelelő helyen és tisztességes áron. Ezen elvek szerint bármikor egyedi, költségtiszta ajánlatot készítünk Önnek. Mi nem egy névtelen call center vagyunk: nálunk minden nap, éjjel-nappal elérheti az orvosi szolgálat tapasztalt munkatársát, aki bármikor személyesen segít Önnek szóban és tettekben egyaránt. Mindent megteszünk az Ön lehető legjobb, egyéni gondozásáért.

Bízzon tapasztalatunkban és hozzáértésünkben:

 • Világszerte működő légi mentőszolgálat vagyunk.
 • Szerződéses légi fuvarozó vagyunk, nem pedig egyszerű közvetítő.
 • Vállalatunkban több évtizedes tapasztalatot egyesítünk az orvosi repülés területén.
 • Mindig függetlenül és a beteg számára a lehető legjobb ellátást szem előtt tartva adunk tanácsot.
 • Nagy jelentőséget tulajdonítunk az optimális minőségirányításnak, és az ISO 9001 szabvány szerint működünk.
 • Tapasztalt munkatársaink személyesen állnak rendelkezésére éjjel-nappal a hét minden napján.

› Milyen gyorsan lehet megszervezni a hazaszállítást?

Szükség esetén a tengerentúlról egy hazaszállítás megszervezését mindössze egy óra átfutási idővel el tudjuk végezni. Az általunk használt mentőrepülőgépek a világ bármely pontján elérhetőek, a képzett egészségügyi személyzet mindig készenlétben van. Ha különleges engedélyekre van szükség, megkönnyítjük az engedélyezési folyamat gyors lebonyolítását.

› Mely országokból vesznek fel betegeket?

"Világszerte számíthat ránk" - ez a mottónk. Ennek megfelelően mentőrepüléseket, beteg-hazaszállításokat és evakuálási repüléseket végzünk a világ bármely pontján. Nem számít, hogy Európában, Ázsiában, Afrikában, Észak-, Közép- vagy Dél-Amerikában, illetve Óceániában van szüksége a támogatásunkra: világszerte szervezünk mentőrepüléseket és külföldi hazaszállításokat biztosítva a legmagasabb orvosi színvonalat.

Felsoroltuk az összes repülőteret, amelyet mentőrepülőgépeinkkel kiszolgálunk kontinens és ország szerint rendezve. Ha rövid távolságokra mentőhelikoptert használunk, akkor gyakran akár közvetlenül a kórháznál is fel-és leszállhatunk.

› Mi az a Légi Mentőszolgálati Központ?

A Légi Mentőszolgálati Központban mindig biztonságos kezekben van: sok éve végezünk repülőgépes vagy helikopteres mentőszállítást szakértelemmel, őszinteséggel és tisztességgel. Ön is számíthat szolgáltatásainkra. A Légi Mentőszolgálati Központ segítségével egy tapasztalt légimentő cég áll az Ön oldalán.

Legyen szó hazaszállításról, légi mentőrepülésről vagy külföldi kezelésre történő repülésről: tapasztalt csapatunk minden szolgáltatást lelkiismeretesen és hozzáértéssel végez. Az Önök biztonsága és jólléte a mi küldetésünk, ezért a legmagasabb orvosi színvonalat kínáljuk. Ha bármilyen további kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban, személyesen állunk rendelkezésére 24/7. Keressen minket bizalommal!

Komplikációmentes nemzetközi hazaszállítás a Légi Mentőszolgálati Központ segítségével: az Ön előnyei

Váratlan vészhelyzetek, sérülések és súlyos betegségek sajnos bárhol a világon, még utazás közben is okozhatnak gondot. A súlyos egészségügyi problémák külföldön sok érintett számára kivételes helyzetet jelentenek. 100%-ban megbízhat bennünk. Az Ön külföldről történő mentőszállítása hozzáértő orvosaink folyamatos felügyelete mellett történik.

Az Ön előnyei:

 • Sokéves tapasztalat: nemzetközi csapatunk évek óta támogatja a betegeket és hozzátartozóikat a külföldi hazaszállítások és a légi úton történő betegszállítások megszervezésében. Tapasztalatunk és mélyreható szakértelmünk biztosítja, hogy minden egyes légi mentőrepülés különösen kíméletes legyen a beteg számára.
 • Modern technológia és felszerelés: külföldi hazaszállítási szolgáltatásainkhoz modern, korszerű, nagy teljesítményű technológiával rendelkező mentőrepülőgépekre támaszkodunk. Így garantáljuk a kiváló orvosi ellátást és a legnagyobb kényelmet a szállítás során.
 • Átláthatóság: szerződéses légi fuvarozó vagyunk, nem pedig egyszerű közvetítő. Ez biztosítja a legmagasabb szintű átláthatóságot és megbízható szolgáltatást. Az árképzés is végig érthető és kötelező érvényű marad.
 • Személyes tanácsadás: éjjel-nappal ott vagyunk Ön mellett – személyesen, nem egy névtelen call centeren keresztül. Szívesen válaszolunk a szolgáltatásainkkal kapcsolatos minden kérdésére, gyorsan és hatékonyan megszervezzük a nemzetközi hazaszállítást. Nemcsak telefonon, hanem e-mailben, kapcsolatfelvételi űrlapunkon vagy élő chat-en keresztül is kapcsolatba léphet velünk.
 • A nyelvi akadályok leküzdése: gyakran előfordul, hogy a megfelelő orvosi ellátás a nyelvi akadályok miatt nem sikerül. Ennek a kockázatnak a kiküszöbölése érdekében többnyelvű csapatunk 24/7 az Ön rendelkezésére áll. Kérésre szívesen biztosítunk Önnek tolmácsot a helyszínen.
 • 24 órás elérhetőség: vészhelyzetben néhány óra is sokat számíthat az ember életében. Minden nap éjjel-nappal az Ön rendelkezésére állunk, lehetővé téve, hogy rövid időn belül elinduljunk, így garantáljuk a lehető leggyorsabb segítséget.

Külföldi hazaszállítás: Szolgáltatásaink áttekintése

A betegszállítások és még sok más légimentéshez kapcsolódó terület tapasztalt szolgáltatójaként széles körű szolgáltatást kínálunk. A biztonságos külföldi hazatérés érdekében többféle alternatíva közül is választhat.

Ha nem időzített szállításról van szó, és a beteg egészségi állapota lehetővé teszi, akkor menetrend szerinti repülőgépen történő betegszállítást kínálunk. A beteg állapotától függően ez történhet ülve, fekve vagy a különálló betegszállító fülkében. Így a rokonok mindig a közelben maradhatnak. Az időkritikus külföldi hazaszállításokat általában modern, jól felszerelt mentőrepülőgépekkel végezzük. Rövid távolságok esetén helikoptert használunk, amely közvetlenül a célkórházba viszi a beteget.

› Vannak-e különleges feltételek a szerződéses partnerek számára?

Ha Önt hosszú távú együttműködés érdekli a világméretű mentőrepülések területén, a szerződéses ügyfelekért felelős részlegünk szívesen beszélget Önnel. Szilárd szerződéses partnerkapcsolataink vannak neves orvosokkal és számos klinikával különböző országokból. Egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen kidolgozunk együtt egy egyedi megoldást.

› Tagnak kell lennem?

Nem. Nálunk nincs tagság. Bármilyen szerződéses védelmen kívül repülünk, és megszervezzük az Ön mentőrepülését vagy hazaszállítását még akkor is, ha:

 • Ön nincs biztosítva
 • Az Ön biztosítótársasága nem akarja elvégezni a hazaszállítást.
 • A beteg szállításra való alkalmassága kétséges
 • Ön saját kérésére szeretné, hogy áthelyezzük.

› Fedezi a biztosításom a szállítási költségeket?

Erre a kérdésre nem tudunk megbízható választ adni, mivel a biztosítók ezt a döntést egyénileg hozzák meg. Egyes esetekben a légi úton történő betegszállítás teljes költségét fedezik, más esetekben részleges visszatérítésre kerülhet sor.

Rendelkezünk olyan intézményi kóddal (IK), amely gyakran szükséges az egészségbiztosítóknak történú számlázáshoz. Örömmel megbeszéljük egy személyes találkozó keretében, hogy mennyi esélye van arra, hogy az Ön biztosítása fedezze a költségeket.

› Milyen orvosi felszerelés áll rendelkezésre a repülőgépen?

A repülőgép típusától függően a mentőgépek intenzív ellátó berendezésekkel rendelkeznek. Minden egyes mentőrepülést megelőzően a pontos felszerelést a beteg egyéni igényeihez lehet igazítani. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a legigényesebb intenzív ellátást igénylő szállításokat is biztonságosan és gyorsan elvégezzük.

A mentőrepülőgépek alapfelszereltségéhez tartozik:

 • Intenzív ellátás, szükség esetén vákuummatraccal
 • 6000 liter orvosi oxigén és opcionális kiegészítő tartályok
 • Többparaméteres intenzív terápiás szállítási monitor
 • Intenzív osztályos lélegeztetőgépek, komplex lélegeztetési mintákhoz is
 • 12 csatornás multifunkciós EKG
 • Pulzoximetria és vérgázelemző készülék
 • Kétfázisú defibrillátor és külső pacemaker
 • Műholdas telefon a világméretű kommunikációhoz

› Milyen személyzet kíséri a mentőrepülést?

Minden küldetést természetesen két pilóta hajt végre. A betegről egy magasan specializált orvosi csapat gondoskodik. Mind a csapat összetétele, mind a mentőgép pontos orvosi felszerelése a beteg egészségi állapotához igazodik.

› Kiválaszthatom én magam a repülőgép típusát?

Igen, olyan tényezőktől függően, mint a beteg egészségi állapota, az útvonal, a kísérő személyek száma és a szállított poggyász mérete számos repülőgéptípus áll rendelkezésre az Ön mentőrepülésére. Kiválaszthatja az Ön által preferált mentőrepülőgépet ezek közül a modellek közül. Természetesen örömmel teszünk eleget az Ön kívánságainak, és adunk tanácsot a választással kapcsolatban.

› Milyen repülőgépeket használnak a mentőrepülésekhez?

A beteg számára a lehető legjobb ellátás biztosítása érdekében mindig a helyzetnek leginkább megfelelő mentőgépet választjuk. A kiválasztásban a beteg egészségi állapota mellett fontos szerepet játszik a repülési útvonal, a kísérő személyek száma és a gazdaságosság.

Sok mentőrepülőgép nagy hatótávolsággal és nagy sebességgel rendelkezik, így egyaránt alkalmasak rövid, közepes és hosszú távolság megtételére. Ilyenek például a következő modellek:

 • Bombardier Learjet 31, 35, 35A, 36, 45, 55 és 60
 • Bombardier Challenger
 • Cessna Citation CJ2, CJ3, CJ4, Bravo, Sovereign és Mustang
 • Embraer Phenom
 • Gulfstream 100

Rövid útvonal esetén a turbólégcsavaros mentőgépek gazdaságos alternatívát jelenthetnek, és a célállomáshoz nagyon közeli kis repülőterek rövid kifutópályáira is repülhetnek. Így rövidre tudjuk zárni a szállítási időt. Ezen a területen használjuk például az alábbiakat:

A sok kísérővel közlekedő járatokhoz a Dornier gyártó repülőgépeit használjuk. a VIP betegszállításhoz a Boeing (BBJ) vagy más gyártók jól ismert modelljeit vetjük be.

Megjegyzés: nálunk a technikai lehetőségek keretein belül Ön választhat repülőgép modellt. Szívesen adunk Önnek tanácsot a legjobb döntés meghozatalához.

› Milyen követelmények vonatkoznak a menetrend szerinti repülőgépen történő betegszállításra?

Természetesen minden egyes beteg esetében ellenőrizzük a repülőgépes betegszállítás lehetőségét. Ennek legfontosabb előfeltétele a beteg stabil egészségi állapota. Ezenkívül a menetrend szerinti repülőgépes betegszállítást csak közvetlen járatokon kínálják a légitársaságok.

Az intenzív ellátást igénylő betegeket általában légimentővel szállítjuk. A korlátozott számú légi útvonalon azonban lehetőség van a költséghatékonyabb, úgynevezett PTC (Patient Transport Compartment) repülőgépes szállításra is. Azonban csak néhány légitársaság kínál PTC-szállítást. Az ellátás magas költségei miatt a PTC-szállításokat csak hosszú útvonalakon tartjuk reálisnak. A legtöbb intenzív ápolásra irányuló szállításhoz ezért továbbra is a mentőrepülőgép az első számú választás.

Szívesen adunk tanácsot a leginkább betegbarát és gazdaságos szállítással kapcsolatban, és állunk rendelkezésére a teljes betegszállítás lebonyolításában.

› Ki biztosítja a kísérő személyek szállítását a repülőtérre?

A legtöbb esetben a repülésre regisztrált kísérő személyek is utazhatnak a mentőautóban. Ha ez nem lehetséges, szívesen gondoskodunk a kísérő személyeknek a repülőtérre történő megfelelő szállításáról.

› Ki viszi ki a beteget a repülőtérre?

Minden külföldi hazaszállításunk során zökkenőmentes betegszállítást biztosítunk átfogó ágytól ágyig elvünknek megfelelően. A legtöbb esetben mentőrepülőgépet vetünk be a betegszállításhoz. Ezután mindig biztosítjuk a szakképzett földi szállítást egy mentőautóval vagy más mentőjárművel, egészségügyi szakemberek kíséretében, hogy a beteget a várakozó mentőrepülőgéphez szállítsák. A repülőgépről a célkórházba történő szállítást szintén mentőautó biztosítja. Ha azonban saját maga szeretné megszervezni a földi szállítást, ez is lehetséges, de mi mindig szívesen segítünk Önnek.

Mentőhelikopter használata esetén nincs szükség földi szállításra a repülőtérre, mivel a mentőhelikopter vagy közvetlenül a kórház területén, vagy annak közvetlen közelében tud leszállni.

› Külföldön szeretném kezeltetni magam. Tudnak nekem ebben segíteni?

Természetesen. Szívesen segítünk Önnek a teljes tartózkodás megszervezésében - az Ön által kiválasztott klinikával való első kapcsolatfelvételtől és a formalitások elvégzésétől a mentőrepülés és a földi szállítás megszervezéséig. Ha kívánja, a klinikán való tartózkodása alatt átfogó helyszíni támogatást tudunk nyújtani Önnek. Örömmel állunk rendelkezésére tapasztalt, többnyelvű személyzetünkkel is, hogy az orvosi kezelés a lehető legkellemesebb és legegyszerűbb legyen.

› A háziorvosom elkísérhet a mentőrepülés során?

Háziorvosa kísérő személyként utazhat Önnel, ha az egészségügyi feltételek lehetővé teszik. A háziorvos azonban nem helyettesítheti a mentőrepülőgép fedélzetén lévő, magasan specializálódott repülő-egészségügyi személyzetet.

› Milyen nyelven beszélnek a repülőorvosok?

Szeretnénk lehetővé tenni a közvetlen kommunikációt a mentőjárat fedélzetén. Ezért mindig igyekszünk olyan egészségügyi személyzetet összeállítani, amely beszéli a beteg anyanyelvét. Végül is ez jelentősen hozzájárul a jólléthez a teljes légimentés során, és erősíti a beteg bizalmát.

› A kórházban nem beszéljük a helyi nyelvet. Tudnak segíteni nekünk?

A helyszíni nyelvi akadályok például megakadályozhatják, hogy Ön orvosi információt kapjon a beteg állapotáról. Ebben az esetben szívesen támogatjuk Önt: az adott ország nyelvén orvos-orvos telefonálást kezdeményezünk, és beszerezzük a szükséges orvosi információt. Ez gyakran elegendő a külföldre történő hazaszállítás előkészítéséhez.

Ezenkívül tolmácsot is tudunk biztosítani, vagy többnyelvű repülőorvost küldhetünk, aki a helyszínen beszél a kezelőorvosokkal, így személyes képet kap a beteg egészségi állapotáról. Ha a kórházban nyelvi problémákkal kapcsolatban segítségre van szüksége, kérjük, a betegszállítás tervezésének kezdetén jelezze felénk. Ezután olyan egészségügyi személyzetet biztosítunk Önnek, amely beszéli a helyi nyelvet és a beteg anyanyelvét is.

› Lehet-e kerekesszéket szállítani?

A nagy mentőrepülőgépek minden kerekesszékes modellt képesek szállítani, beleértve a nagyméretű, jelentős súlyú elektromos kerekesszékeket is. A kis, összecsukható modellek is a legtöbb kisebb mentőrepülőgépen elférnek, de ezeket mindig előre be kell jelenteni. Szívesen adunk Önnek tanácsot, és a mentőgép kiválasztásakor figyelembe vesszük a szállítandó kerekesszék méretét.

› Vihet-e a beteg csomagot a mentőrepülés alatt?

A külföldről történő hazaszállítások és egyéb orvosi járatok esetén a beteg mindig vihet magával kézipoggyászt. Az egyéb megengedett poggyászmennyiség a használt mentőrepülőgép méretétől függ: a legtöbb mentőrepülőgép a kiterjedt orvosi felszerelés miatt csak egy kézipoggyászt szállíthat utasonként. A nagyobb mentőrepülőgépeinken lényegesen több hely van a csomagok számára.

A mentőrepülőgép kiválasztásakor mindig több opció áll ügyfeleink rendelkezésére: ha sok csomagot szeretne magával vinni, akkor foglalhat nagyobb méretű mentőrepülőgépet. Szívesen adunk tanácsot a poggyászok mentőrepülőgépen történő szállítására és a tengerentúlról történő hazaszállításra vonatkozó kérdéseivel kapcsolatban.

› Elkísérhet-e egy hozzátartozó a járaton?

Szinte minden mentőrepülőgép esetében legalább egy személy, általában egy közeli hozzátartozó elkísérheti a beteget. Az alkalmazott mentőrepülőgéptől és a beteg egészségi állapotától függően a repülőgépen több kísérő személynek is lehet hely, még akkor is, ha nagy méretű poggyászuk is van. Szívesen dolgozunk ki az Ön egyedi esetére szabott szállítási megoldást. Kérjük, ehhez vegye fel velünk a kapcsolatot!

› Milyen dokumentumokra van szükség a mentőrepülésekhez?

A beteg jóléte és orvosi biztonsága mindig az első számú prioritásunk. Ezért akkor is elkezdjük a mentőrepülés megszervezését, ha még nem áll rendelkezésre minden dokumentum. A dokumentumokat később is be lehet nyújtani - akár nagyon rövid határidővel is. A dokumentumok hiánya nem akadálya annak, hogy nemzetközi visszautat szervezzünk.

Külföldről történő mentőrepülések és hazaszállítások esetén az úti okmányok, például útlevél és vízum mellett általában (de nem feltétlenül) a kezelő kórház orvosi zárójelentésére is szükség van. Az idegen nyelvű orvosi dokumentációt többnyelvű orvosaink közvetlenül a mentőrepülést megelőzően elolvassák, vagy szükség esetén lefordítják. A beteg és a kísérő személyek vízumkérelmében is segítséget nyújtunk.

› Ki segít a klinikákkal és orvosokkal való kommunikációban?

Személyzetünk többnyelvű, és csapatunkban még a ritka nemzeti nyelveket is anyanyelvi beszélők képviselik. Így bármikor segítséget tudunk nyújtani Önnek a klinikákkal és orvosokkal való kommunikációban. Szükség esetén megfelelő tolmácsot vagy többnyelvű orvost is küldünk, aki személyesen támogatja Önt a helyszínen világszerte.

A nyelvterület függvényében a mentőrepülésekhez nemzetközi orvosi és nem orvosi személyzetet is foglalkoztatunk, hogy lehetővé tegyük a közvetlen kommunikációt az összes érintett fél között.

› A kezelő klinika nem együttműködő - mit tehetek?

Előfordul, hogy a kórházak megtagadják az orvosi dokumentáció kiadását. Az is előfordulhat, hogy nem akarják elbocsátani a beteget, mert állítólag nem alkalmas a szállításra. Az ilyen döntéseknek számos oka lehet. A pénzügyi szempontok mellett gyakran a kezelőorvosok felelősségtől való félelme is fontos szerepet játszik. Ez az aggodalom azonban alaptalan: a repülőorvosunk vállalja a felelősséget a beteg repülőgépen történő visszaszállításáért. Ezért csak ő dönthet a beteg szállíthatóságáról.

Repülőorvosaink többéves tapasztalattal és széles körű szakértelemmel rendelkeznek az orvosi repülések területén. Ezért ők tudják a legjobban megítélni, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra vagy sem. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot: mindig segítünk Önnek abban, hogy megvalósítsa a mentőjáratot hazafelé vagy az Ön által preferált kórházba. Együtt mindig találunk megoldást.

› A klinika kérés ellenére sem ad zárójelentést. Ez legális?

Nem. A világ országainak túlnyomó többségében az a szokás, hogy a betegeket vagy családtagjaikat időben orvosi dokumentációval látják el a beteg aktuális egészségi állapotáról. Ha a kórház nem hajlandó átadni a beteg zárójelentését vagy az egyéb elbocsátási papírokat, ragaszkodjon a jogaihoz.

Ha erőfeszítései továbbra sem vezetnek eredményre, lépjen kapcsolatba velünk, hogy közös megoldást találjunk. Gyakran előfordul, hogy a kezelőorvosoknak a nagy munkaterhelés miatt egyszerűen nincs idejük gyorsan átnézni a papírokat. Ilyen esetben hasznos lehet - és gyakran elegendő is – egy, a repülőorvosainkkal folytatott orvos-orvos beszélgetés is.

› A klinika megtagadja a beteg elbocsátását. Mit tehetünk?

A legtöbb esetben Önt akarata ellenére nem lehet kórházban tartani. Ez szinte minden országra igaz. Mindazonáltal előfordulhat, hogy a kezelő kórház nem együttműködő. A nyelvi akadályok vagy a helyi személyzet elkötelezettségének hiánya szintén lehetetlenné teheti a repatriálást [link]. Itt nyomatékosan ragaszkodhat a mentesítéshez, és ha szükséges, hivatkozhat saját felelősségére. Ha a klinika még ekkor sem adja be a derekát, forduljon hozzánk. Még a nehéz helyzetekben is gyorsan és megoldásorientáltan dolgozunk az egyénre szabott betegszállításon.

› A kórház orvosai arra kényszerítenek minket, hogy nyilatkozatban mentesítsük őket minden felelősség alól. Mit tegyünk?

Ha egészségügyi szakembereink már a repülés előtt szállításra alkalmasnak minősítették a beteget, akkor megbízhat a kompetenciájukban. Ebben az esetben aláírhat egy ilyen nyilatkozatot, hogy saját felelősségére elhagyhassa a kezelő kórházat. Repülőorvosaink többéves tapasztalattal és széles körű szakértelemmel rendelkeznek az orvosi repülések területén, ezért a legjobb helyzetben vannak annak megítéléséhez, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra vagy sem. A mentőrepülőgépek intenzív orvosi felszerelésének köszönhetően biztonságosan tudunk külföldről történő hazaszállítást és mentőrepüléseket végezni világszerte, még a legsúlyosabb intenzív betegek esetében is.

› A klinika dönti el, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra?

Nem. A legtöbb kórházi orvos nem tudja, hogy mi lehetséges egy mentőrepülőgép fedélzetén az intenzív ellátás szempontjából. Ezért gyakran visszariadnak a felelősségvállalástól. Ehelyett azt állítják, hogy a beteg nem alkalmas a szállításra. Mindig és kizárólagosan orvosi részlegünk dönt arról, hogy egy beteg alkalmas-e a szállításra. Ha a beteget a kezelő kórház szállításra alkalmatlannak ítéli, Önnek nem kell elfogadnia ezt a döntést. Egyszerűen lépjen kapcsolatba velünk. Örömmel segítünk, hogy minden helyzetben megtalálja a beteg számára legjobb megoldást.

› Ki dönti el, hogy egy beteg repülésre alkalmas-e?

A döntést, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra, kizárólag orvosaink hozzák meg!

A kísérő repülőorvos vállalja a felelősséget a beteg repülőgépen történő szállításáért. Ezért csak ő döntheti el, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra. Repülőorvosaink többéves tapasztalattal és széleskörű szakértelemmel rendelkeznek az orvosi repülések területén, ezért ők tudják a legjobban megítélni, hogy a beteg alkalmas-e a szállításra vagy sem. Természetesen, ha bármilyen bizonytalanság merül fel, orvosunk konzultál a kezelőorvosokkal, és a beteg családját is bevonja a döntésbe.

Előfordul, hogy a betegeket a helyi kezelőorvosok tévesen minősítik szállításra alkalmatlannak. Ennek különböző okai lehetnek, például egyes orvosok nem akarnak felelősséget vállalni a beteg hazaszállításáért, vagy félnek a felelősségrevonástól. Sajnos az ilyen döntéseknek gyakran tisztán gazdasági háttere is van.

A legtöbb mentőrepülőgép intenzív ellátásra van felszerelve. Így biztonságosan szállíthatnak kómás betegeket, illetve agyvérzést vagy szívrohamot elszenvedett betegeket is. A beteg jólléte minden szállításnál a legfontosabb, ezért minden repülési feladatot lelkiismeretesen készítünk elő. A repüléstervezőink mellett szakorvosok is részt vesznek minden egyes küldetés tervezésében a kezdetektől fogva. Biztosítjuk az átfogó orvosi vizsgálatot, és szükség esetén a repülés előtt orvos-orvos konzultációt folytatunk. Így a lehető legjobb orvosi ellátást tudjuk biztosítani a teljes földi és légi betegszállítás során, és megkönnyítjük a beteg hozzátartozóinak a dolgát.

› Mennyibe kerül egy hazafelé tartó légimentés?

A hazatérő légimentés költsége számos tényezőtől függ. A legfontosabb tényezők a következők:

 • a megtett távolság hossza
 • a beteg egészségi állapota
 • az alkalmazott légi jármű típusa
 • a repülőgépek rendelkezésre állása
 • a repülés sürgőssége

Szívesen adunk Önnek egy, az Ön pontos kérésére szabott, kötelezettség nélküli árajánlatot a hét minden napján 24 órában.