Betegtranszport az Indiai-óceánról

Olvasási idő: 2 perc

Egy brit hajózási vállalat megbízásából nemrégiben bizonyíthattuk világméretű működési készenlétünket. A hajótársaság egyik hajója az Indiai-óceánon volt úton, amikor a legénység egyik tagja agyvérzést kapott.

Térkép az Indiai-óceánról egy iránytűvel

Különösen agyvérzés esetén nagyon fontos a gyors orvosi segítség. Mivel a legközelebbi polgári kikötő túl messze volt, a hajó a viszonylag közeli Diego Garcia szigetén lévő katonai bázis felé vette az irányt.

Diego Garcia ­- a Chagos-szigetcsoport ­legnagyobb atollja és fontos amerikai támaszpont.

Diego Garcia szigete szinte észrevétlenül fekszik az Indiai-óceán közepén, Mauritius és India között. A Chagos-szigetcsoport része: ez a szigetcsoport a világ egyik legjobban védett és egyik legszebb trópusi szigetrendszere, amely számos atollból áll. A trópusi szigetek brit területnek számítanak, mintegy 3800 kizárólag katonai lakossal. Az eredeti "Brit Indiai-óceáni Terület" nevű területből mára csak a Chagos-szigetlánc maradt meg, a többi atoll 1976-ban visszakerült a Seychelle-szigetekhez.

A Chagos-szigetcsoport legnagyobb szigete Diego Garcia: a mintegy 27 négyzetkilométeres szigeten található a világ egyik legfontosabb amerikai katonai bázisa, amely az Egyesült Államok indiai-óceáni jelenlétének sarokköve. 1973-ban a szigetet az Egyesült Királyságtól katonai célokra bérbe adták az Egyesült Államoknak - a közigazgatás a mai napig brit terület.

Diego Garcia a térképen

Gyors visszaszállítás a katonai bázisról a távoli elhelyezkedés ellenére is

Miután a hajó megérkezett Diego Garciára, a hajózási társaság egyik alkalmazottja felvette a kapcsolatot a Légi Mentőszolgálati Központtal, hogy megszervezze a beteg gyors hazaszállítását Lengyelországba. A távoli szigeten nem állt rendelkezésre szakkórház, ezért gyors intézkedésre volt szükség, hogy a beteg az első ellátást követően a lehető legjobb további kezelést kapja.

Azonnal elővettünk minden eszközt, hogy gyorsan elvégezhessük a beteg logisztikailag összetett visszaszállítását. Az Indiai-óceán közepén lévő távoli elhelyezkedés és a legközelebbi repülőtér távolsága miatt a visszaútra nagyobb repülőgépet kellett biztosítanunk, amely szintén képes nagy távolságokat megtenni további üzemanyag-leszállás nélkül. A Cessna Citation 680 Sovereign típusú mentőrepülőgép még a megrendelés napján elindulhatott - orvosi csapattal és modern felszereléssel a fedélzeten, hogy a stroke-beteg a lehető legjobb ellátást kapja a szállítás során.

Egy katonai bázison való leszállás nagy erőfeszítéssel jár. Sokéves tapasztalatunknak köszönhetően jól ismerjük a katonai repülőtereket, ahová rendszeresen repülünk. Felvettük a kapcsolatot a katonai bázis személyzetével, hogy engedélyt kapjunk a bázison való leszállásra és a szükséges formaságok elvégzésére. Ebben az esetben felkészültünk arra, hogy az engedélyeket a repülés közben szerezzük be, hogy ne vesztegessük az időt. Ez a megközelítés lehetővé tette számunkra, hogy értékes időt takarítsunk meg, így a mentőrepülőgépünk még aznap este megérkezett a szigetre.

Cessna Citation 680 a levegőben kiengedett futóművel

Németországon keresztül haza

Másnap reggel a beteg visszaszállítása a tervek szerint megkezdődhetett. Mivel Lengyelországba légi úton történő belépés időigényes papírmunkával járt volna, a Berlin-Tegel repülőtér felé vettük az irányt. A repülés során csak egy rövid üzemanyag-megállásra volt szükség Muscatban. Ezután folytattuk non-stop járatunkat Berlin-Tegelbe. Onnan az általunk biztosított mentőautóval mentünk tovább Szczecinbe. A jelenlegi koronavírus korlátozások ellenére a Németország és Lengyelország közötti szárazföldi mentőszállítás továbbra is gond nélkül lehetséges.

Szczecinben biztonságosan átadtuk a beteget a fogadó kórháznak, ahol azóta megkezdte a rehabilitációs kezelést. Ügyfeleink nagyon hálásak voltak nekünk a beteg hazaszállításának gyors lebonyolításáért, és nagyon elégedettek voltak a szolgáltatásunkkal.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérheti ügyfélszolgálatunkat itt.

Lépjen velünk kapcsolatba