ECMO-járat Romániából Németországba

A múlt héten egy német kórházban voltunk küldetésen: egy bukaresti beteget kellett volna felvenni és Németországba szállítani. A küldetés különlegessége az volt, hogy a beteg akut tüdőelégtelenségben szenvedett, és ezért extrakorporális membránoxigenizációra (ECMO) volt szüksége. Ennek során egy ECMO-berendezés veszi át a károsodott tüdő funkciójának egy részét vagy egészét, hogy az helyreállhasson.

ECMO-Gerät

Az ECMO-eszközök meglehetősen ritkák. Ennek megfelelően a bukaresti helyszínen sem állt rendelkezésre egy sem, és a német klinikának már a saját gépét kellett használnia a repüléshez. Mivel az idő sürgetett, a betegszállítást még aznap el kellett végezni.

Gyors válaszidő

Tapasztalt repüléstervezőink számára nem jelentett problémát: néhány órán belül megszerveztünk egy Cessna Citation 680 Sovereign típusú mentőgépet , amely a legközelebbi repülőtéren várakozott. Az ECMO-gépen kívül ügyfelünk biztosította a beteg ellátásához szükséges orvosi csapatot is. Kiegészítettük a csapatot egy mentőorvossal, aki bármilyen helyzetben segíthet a szakorvosoknak. Aznap este a Sovereign felszállt Bukarestben.

Itt szállt le a mentőgép a Băneasa nemzetközi repülőtéren. Bukarest fő repülőteréhez, a Henri Coandă nemzetközi repülőtérhez képest a Băneasa kisebb, de közelebb van a román főváros központjához - ami nagy előny, mivel a művelet különösen időigényes.

Betegszállítás Németországba

Az orvosi csapat a kórházba hajtott, hogy a beteget az ECMO-géphez csatlakoztassa. Az orvosok és a beteg ezután együtt utaztak a mentőautóban a repülőtérre. Itt a Sovereign már felszállásra készen állt, és amint az orvosok és a betegek biztonságban voltak a fedélzeten, elindult vissza Németországba.

Már a következő nap kora reggeli óráiban leszállt a mentőgépünk Németországban. A repülőtérről a beteg közvetlenül a célkórházba ment, így a mentőrepülést gyorsan és rendkívül kielégítően tudtuk lebonyolítani ügyfeleink számára.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk