Koronavírusos beteg szállítása: mentőrepülőgépen hazafelé

Olvasási idő: 3 perc

A koronavírus 2021-ben is az egész világot foglalkoztatja. Az EU-ban lassan halad a védőoltások beadása, és a világ számos országa továbbra is napi szinten rengeteg új megbetegedést jelent. Néhány új mutáció még fertőzőbbnek és veszélyesebbnek bizonyul, mint az eredeti változat. Emiatt számos országban messzemenő intézkedéseket hoztak, beleértve az utazási korlátozásokat is.

Vegyvédelmi ruhába öltözött egészségügyi dolgozó

Ennek ellenére sok utazó elmenekül a zord koronavalóság elől nyaralni, ha a jelenlegi utazási korlátozások lehetővé teszik. Ezenkívül az üzleti utak a legtöbb esetben változatlanul zajlanak. Azonban a COVID-19 fertőzés ezekben az esetekben is előfordulhat minden óvintézkedés ellenére is. Mivel egyre több ország megköveteli a negatív COVID-tesztet az belépéshez, az esetleges fertőzést általában már csak az utazási országban észlelik.

Ebben az esetben gyorsan felmerül a beteg hazaszállításának kérdése: a vírus gyors terjedése miatt sok helyi klinika már kapacitása határán van, és az is igaz, hogy a legtöbb fertőzött beteg esetében sokkal nagyobb a bizalom a hazai egészségügyi rendszer iránt. A kommunikációs problémák, valamint a barátok és a család támogatásának igénye szintén növelheti a külföldről történő hazaszállítás iránti vágyat. Még akkor is, ha nem orvosi kezelésre, hanem csak karanténra van szükség, az ember úgy érezheti, hogy csapdába esett az aktuális tartózkodási helye szerinti országban, így minél hamarabb haza szeretne térni.

Repülhet-e a koronavírusos beteg?

A fertőzés magas kockázata miatt a koronavírus gyanújával vagy megerősített fertőzéssel bíró beteg nem utazhat haza menetrend szerinti járattal, még akkor sem, ha nem mutat semmilyen tünetet. Csak mentőrepülőgép használható a betegek hazaszállítására. Itt a beteget úgy lehet ápolni, mint egy modern intenzív osztályon. Orvosi személyzetünk először megvizsgálja a beteg egészségi állapotát, majd eldönti, hogy a légi mentővel történő szállításra sor kerülhet-e. Amint repülőorvosaink beleegyeznek a transzferbe, megkezdődik a visszaszállítás. Ez a következőképpen zajlik: a fedélzeten egy tapasztalt repülőorvos felel az orvosi biztonságért, és ehhez a legmodernebb berendezéseket használja.

A mentőrepülőgépek a világ bármely pontján gyorsan rendelkezésre állnak. Nemcsak nemzetközi kereskedelmi repülőtereken, hanem kisebb regionális repülőtereken is leszállhatnak. Ez lehetővé teszi, hogy a beteget nagyon közel hozza a fogadó kórházhoz, ahol csak rövid földi szállításra van szükség. A mentőrepülőgép általában még aznap vagy a következő napon rendelkezésre áll.

Természetesen a beteg szállítási alkalmasságát is biztosítani kell a mentőrepülőgépen történő repülés esetén. Ennek érdekében a repülőorvos ellenőrzi az orvosi dokumentációt, majd meghozza döntését.

Hogyan lehet egy beteget elkülöníteni a mentőrepülőgépen?

A betegszállító izolációs rendszert beemelik a repülőgépbe

A fertőzés elkerülése érdekében a koronás betegeket elkülönítve kell szállítani. Ebből a célból a mentőrepülőgép modern izolációs rendszerrel van felszerelve. A beteg kényelmesen és biztonságosan fekszik a gépen, ahol negatív nyomás uralkodik, ami megakadályozza, hogy a vírus kijusson a külvilágba. A szűrőkkel ellátott szellőztető rendszer biztosítja a beteg oxigénellátását, és nem engedi, hogy a vírus az áporodott levegővel elterjedjen.

Az izolációs rendszer különböző nyílásain keresztül a repülőorvos minden szükséges orvosi beavatkozást el tud végezni. Ez biztosítja a beteg személy optimális ellátását, valamint az összes érintett biztonságát. Nemzetközi hálózatunkon keresztül rövid időn belül tudunk biztosítani izolációs rendszerrel ellátott mentőrepülőgépet.

Bár egy ilyen izolációs rendszert átlagos testalkatú betegek számára terveztek, alternatívát kínálunk a különösen nagy vagy nehéz utasok számára, akik nem férnének be az izolációs rendszerbe. Ebben az esetben az orvosi csapat védőruhát visel, ahogy az a kórházban is szokás. Így kizárható a fertőzés, és a visszaszállítás biztonságosan elvégezhető. Ezt a változatot elsősorban rövid útvonalakon alkalmazzuk.

Visszautazás magánrepülővel a tünetmentes betegek számára

Egyes betegek teljesen tünetmentesek, annak ellenére, hogy a koronavírus tesztjük pozitív lett. Ezeknél a betegeknél a hazautazás egyszerűbben megoldható: ehhez időben és problémamentesen magánrepülőgépet tudunk biztosítani. Mivel a beteget nem kíséri orvosi vagy más kiszolgáló személyzet, nem kell elkülönített rendszerben gondolkodni. Az utas kényelmesen ül az utastérben, elkülönítve a pilótáktól. A repülést követően a kabint alaposan fertőtlenítik, hogy kizárják a későbbi utasok fertőzését.

Egy ilyen utazásra általában egy hosszabb magánrepülőgépen kerül sor, mivel az elegendő helyet biztosít, hogy a fertőzött személyt elszigeteljék. Ez a megoldás így különösen alkalmas hosszabb, interkontinentális utazás során.

Alternatív helikopterek?

A COVID-betegek hazaszállítása helikopterrel is történhet. A beteget itt is elszigetelik, és egy tapasztalt orvosi csapat gondoskodik róla. A légi mentővel ellentétben itt általában közvetlen repülés lehetséges egyik kórházból a másikba. A helikopter viszonylag rövid hatótávolsága azt jelenti, hogy csak rövid távolságokra van értelme használni. A helikopternek ez a tulajdonsága a gépet csak a belföldi transzferrepülések vagy egy szomszédos országból történő beteg-visszaszállítás esetén teszi komoly alternatívává.

Koronavírus: mennyibe kerül a beteg hazaszállítása?

Orvos iróasztala, számológéppel, sztetoszkóppal és iratokkal

Bizonyos körülmények között a nemzetközi egészségbiztosítás fedezi a beteg hazaszállításának költségeit. Sok biztosító társaság fedezi a költségeket, ha a lakóhely szerinti országban nem lehetséges megfelelő kezelés. Ebben az esetben orvosilag indokolt visszaszállításról beszélünk. Azonban mindössze néhány külföldi egészségbiztosító fedezi a költségeket akkor is, ha "csupán" jobb kezelési eredmények várhatók a lakóhely szerinti országban, bár a kezelés elvileg a tartózkodási hely szerinti országban is elvégezhető. Ebben az esetben a biztosítási fedezetnek ki kell térnie az orvosilag indokolt visszaszállításon túl erre az opcióra is.

Ha a biztosító társaság nem hajlandó fedezni a költségeket, vagy ha nem áll rendelkezésre elegendő biztosítási fedezet, a betegszállítás költségei magánúton is fedezhetők. Ebben az esetben nem kötelező érvényű egyedi ajánlatot kaphat magánszolgáltatóktól. Ilyen például a Légi Mentőszolgálati Központ is. Sajnos azonban a mentőrepülésekre nincsenek átalánydíjak.

A költségek kiszámításánál figyelembe kell venni a pontos repülési útvonalat és a kívánt repülőgéptípust. Emellett a kérés sürgőssége is fontos szerepet játszik az árképzésnél.

Az Ön mentőszállítása a Légi Mentőszolgálati Központtal

A lehető legrövidebb időn belül megszervezzük az Ön betegszállítását külföldről. Még a koronavírusos betegek számára is gyorsan biztosítunk mentőrepülőgépet vagy magánrepülőt, és gondoskodunk az orvosilag biztonságos hazautazásról. Előre elintézzük az összes szervezési munkát, megszervezzük az összes szükséges földi szállítást mentőautóval vagy speciális mentőautóval "ágytól ágyig" szolgáltatásunk keretében, és koordináljuk a fel- és leszállási időpontokat. Sokéves tapasztalatunkra és nemzetközi hálózatunkra mindig számíthat.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen velünk kapcsolatba