Pozitív PCR-teszt a nyaralás alatt: mi a teendő?

Olvasási idő: 3 perc

A koronavírus világjárványban számos járaton történő utazás feltételhez kötött. Számos országban mindenkinek, aki fel akar szállni egy repülőgépre, be kell mutatnia egy friss PCR-teszt eredményét - mind az induló, mind a visszatérő járatra vonatkozóan. Ha a teszt az induló járat előtt pozitív, az eset egyértelmű: a tesztelt személynek le kell mondania az utazásról, és otthon karanténba kell vonulnia. De mi van akkor, ha a teszt eredménye a visszaút előtt lesz pozitív? Elmagyarázzuk, mi történik akkor, ha valaki a nyaralás során produkál pozitív PCR-tesztet.

Térkép és sztetoszkóp

A visszautat el kell halasztani

Kezdjük a nyilvánvalóval: ha nem tud negatív PCR-tesztet felmutatni, nem tud felszállni a tervezett hazafelé tartó járatra, hiszen a fertőzés kockázata a többi utas számára túl nagy lenne. Így el kell halasztania a visszautat, és új jegyet szükséges vásárolni. Ezt sem az állam, sem a külföldi egészségbiztosítás nem fedezi.

Önt a tartózkodási ország karanténszabályai kötik

A legjobb, ha még az utazás megkezdése előtt tájékozódik az úti cél karanténszabályairól. Legkésőbb azonban akkor, amikor a kezében tartja a pozitív teszteredményt, aprólékosan fel kell kutatnia, hogy mit kell tennie. A világ szinte minden országában karanténba kell vonulni a fertőzés idejére. Az élmény azonban jelentősen eltérhet attól függően, hogy éppen hol tartózkodunk.

Köhögő nő egy szájmaszkban

Néhány népszerű úti cél, például Mallorca, a repülőtér közelében speciális karanténszállodákat tart fenn. Más országokban azonban önnek kell gondoskodnia arról, hogy karanténba kerüljön. Sok szálloda már megbékélt a helyzettel, és befogadja a koronapozitív vendégeket is, bár nekik természetesen el kell zárkózniuk a szobájukba.

Az, hogy ki viseli a karantén költségeit, a tartózkodási országtól függően eltérő módon szabályozott. Az egészségbiztosító és a külföldi egészségbiztosító nem felelősek, mivel a szállodai karanténban való tartózkodás nem minősül egészségügyi szolgáltatásnak. Az Ön hazájából sem várható ilyen esetben támogatás. Így két lehetőség marad: bizonyos esetekben a tartózkodási ország fedezi a speciálisan kialakított karanténhotelek költségeit. Azokon a célállomásokon, ahol ez nem történik meg, az utazó maga felel, és biztosíthatja magát egy speciális korona-utasbiztosítással, amely karantén esetén a szállásköltségeket is fedezi.

A karantén átlagosan 14 napig tart. Az egyes országok szabályozása azonban itt is eltér a részletekben. Országtól függően az is lehetséges, hogy a karanténkötelezettség lejárta előtt egy későbbi negatív PCR-teszttel "tisztázza" magát az utazó.

Ha a tünetek súlyosak, orvosi segítségre van szükség

Természetesen kívánatos a fenti esetekben az is, hogy a koronavírusos fertőzés enyhe lefolyású legyen. A pozitív PCR-teszt ellenére valószínű, hogy Ön tünetmentes marad, vagy csak enyhe betegségtüneteket mutat, amelyek miatt nincs szükség orvosra.

Ugyanakkor fennáll annak a kockázata is, hogy idővel a betegség súlyosabb tünetei alakulnak ki. Ebben az esetben orvoshoz vagy kórházba kell fordulnia. Ajánlatos előre tájékozódni a lehetőségeket illetően, hogy szükség esetén ne veszítsen időt.

Bármikor hazarepülhet, amikor csak akar – csak nem menetrend szerinti repülőgéppel

Gyakori tévhit, hogy ha a PCR-tesztje pozitív, akkor a tartózkodási helye szerinti országban ragad, és nem hagyhatja el azt. Ez nem így van. Ez csak azt jelenti, hogy Önt nem szállíthatják menetrend szerinti repülőgépen, és a karanténszabályok betartása érdekében az egész utazás során elszigetelten kell tartózkodnia. Az Ön egészségi állapotától függően tehát elképzelhető egy magánrepülőgépen vagy egy speciálisan felszerelt mentőrepülőgépen történő visszautazás.

Magánrepülőgép

Mentőrepülőgép leszálláshoz készülődik

A tünetmentes betegek gond nélkül hazarepülhetnek egyedül egy magánrepülőgéppel. A repülőtérre való szállítás és a bejelentkezés megszervezhető úgy, hogy Ön ne kerüljön közvetlen kapcsolatba más emberekkel.

Magában a magánrepülőgépben egyedül marad az utastérben. A pilóták a pilótafülkében maradnak, és a kiszolgáló személyzet ebben az esetben nem tartózkodik a fedélzeten. Ez azt jelenti, hogy betartja a karanténszabályokat, és mégis gyorsan, biztonságosan és kényelmesen utazhat haza. Természetesen a karanténnak megfelelő szállítást biztosítjuk a repülőtérről az Ön otthonába is.

Légi mentőszolgálat

Mentőrepülőgép a kifutón

Ha orvosi felügyelet mellett kell hazarepülnie, akkor utazhat légi mentővel. Itt a repülés során végig egy speciális repülőorvos lesz Ön mellett. A fedélzeten modern intenzív ellátó berendezések is vannak, hogy semmi ne álljon a biztonságos betegszállítás útjába. Természetesen gondoskodunk a mentőautóval történő szállításról is a repülőtérre, majd érkezést követően a hazájában lévő szállítási célállomásra.

A repülés során kétféleképpen biztosíthatja az elszigeteltséget. A kisebb megbetegedéseknél az egészségügyi személyzet védőruhát visel, így minimálisra csökkentve a fertőzés kockázatát. Súlyosabb esetekben és hosszú távú járatokon olyan izolációs rendszert használunk, amelyben a beteg kényelmesen feküdhet. Az orvosi portok lehetővé teszik az orvosok számára, hogy bármikor beavatkozhassanak, míg a belső negatív nyomás biztosítja, hogy a vírus ne tudjon kiszabadulni.

Hazautazás: lehetséges a mentőautóval

Ha a hazautazás nem túl hosszú, vagy akár belföldön belüli utazásról van szó, további szállítási lehetőségként mentőautó is rendelkezésre áll. Míg a saját autóval vagy bérelt autóval történő utazás sérti a karantén irányelveket, az elszigetelt mentőszállítás megengedett. A védőfelszerelésben lévő egészségügyi személyzet kíséretében biztonságban hazatérhet. A csapat gondoskodik az étkezésről is, hogy az út során ne kelljen kiszállnia az autóból.

A mentővel történő szállítás lehetőségének megítélésekor az útvonal hossza és a pontos útvonal is szerepet játszik. Ha további szállítóeszközre, például kompra van szükség, a mentőautó nem vehető igénybe. Az útvonal hossza esetén az Ön általános állapotát figyelembe véve, egyénileg kell eldönteni, hogy indokolt-e a mentőautó. Egy egészséges személy számára egy több mint tízórás utazás Párizsból Prágába nem jelent gondot. Egy koronavírusos beteg ember számára azonban viszonylag nagy terhelést jelentene.

A Légi Mentőszolgálati Központ hazaviszi Önt

Egy pozitív PCR-tesztet követően a nyaralás során számíthat a Légi Mentőszolgálati Központra. Megszervezzük a gyors és biztonságos hazautazást, hogy ne kelljen a karantént a nyaraló országban töltenie. Magánrepülőgépeink, mentőgépek és mentőautók világszerte az Ön rendelkezésére állnak, nemzetközi csapatunk pedig a lehető legtöbb szervezési feladatot leveszi az Ön válláról. Több évtizedes tapasztalatunkkal bizontságban hazavisszük Önt!

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen velünk kapcsolatba