Repülés Long-COVID / Post-Covid szindrómával

Olvasási idő: 3 perc

A koronavíruson átesett betegek egy bizonyos százaléka a betegség következtében Long-COVID vagy Post-COVID szindrómában szenved. Ezeknek a betegségeknek a meghatározása ugyanolyan eltérő, mint a tünetek. A definíció részleteitől függetlenül azonban sok Long- vagy Post-COVID szindrómában szenvedő beteg szembesül azzal a kérdéssel, hogy elutazhat-e egy rehabilitációs intézménybe vagy repülőre szállhat-e a következő nyaraláskor anélkül, hogy egészségügyi problémákkal kellene számolnia. Szeretnénk ezt a kérdést tisztázni.

Mi a különbség a Long-COVID és a Post-COVID között?

A két fogalomban az a közös, hogy olyan tünetekről van szó, amik még jóval maga a koronavírusos betegség után is fennállnak. A brit National Institute for Health and Care Excellence (NICE) javaslata szerint a fertőzést követő négy héttel jelentkező panaszok esetén Long-COVID-ról, az azt követő tizenkét héttől pedig Post-COVID-ról van szó. Természetesen itt csak azokat a panaszokat értjük, melyeket a fertőzés váltott ki.

A NICE javaslata nemzetközileg elismert és ezért sok országban - köztük Németországban is - alkalmazzák. A médiában megjelenő tudósításokban viszont gyakran csak az egyik kifejezést használják a két fogalom közül, mivel a két betegség csak a koronafertőzés óta eltelt idő hosszában különbözik.

Mik a lehetséges tünetek?

A Long-, illetve Post-COVID tünetek esetenként nagyon eltérőek. Utólagosan azoknál a betegeknél is felléphetnek, akiknél a koronavírus lefolyása enyhébb volt. Ez új panaszokkal és a meglévő krónikus problémák súlyosbodásával is járhat. A kutatások jelenlegi állapota szerint 203 panasz ismert, azonban természetesen nem jelentkezik az összes minden betegnél.

A fejfájástól a láb zsibbadásáig szinte bármelyik testrészt érintheti. Lehetséges tünetek lehetnek még a memóriaproblémák, tüdő- vagy szívproblémák, hajhullás vagy emésztési zavarok is.

A repülésre veszélyt jelentő Long-COVID tünetek

Természetesen nem minden Long- vagy Post-COVID tünet jelent problémát, ha repülni szeretne. Például a hajhullás természetesen nem jelent akadályt. Anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben, szeretnénk azonban bemutatni néhányat a legfontosabb tünetek közül, amelyek nehézséget jelenthetnek a repülés során.

Légszomj és egyéb tüdőpanaszok

A menetrend szerinti járaton a repülőn belül is ritkább a levegő: Bár az utastérben lévő légnyomás „csak“ 2500méteres magassági viszonyoknak felel meg, de a szervezetnek hozzá kell szoknia. Egészséges utasoknál felgyorsul a légzés egy kicsit, hogy a tüdő továbbra is elegendő oxigénhez jusson.

Aki azonban a Long-COVID miatt légszomjban vagy egyéb tüdőproblémában szenved, előfordulhat, hogy nem tudja a légzését kellőképpen felgyorsítani és ezáltal nem jut elegendő oxigénhez. Egy menetrend szerinti járat ilyen körülmények között rendkívül veszélyes, például fennáll a hypoxia veszélye.

Fülproblémák

Minden repülőutas ismeri a jellegzetes fülpattogást, amikor a fülkürt kiegyenlíti a nyomást, és ezáltal gondoskodik a megváltozott légnyomáshoz való alkalmazkodásról. Annak azonban, aki a Long-COVID miatt fülfájásban vagy szédülésben szenved, óvatosnak kell lennie. Fülpanaszok esetén előfordulhat, hogy ez a nyomáskiegyenlítés a duzzadás miatt nem működik. Ez azzal a következménnyel jár, hogy jelentősen súlyosbodnak a fülfájdalmak a repülés során, és akár a dobhártya is károsodhat.

Ez nem jelenti azt, hogy minden a COVID-19-hez köthető fülpanasz esetén ki van zárva a menetrend szerinti repülő. Azonban semmi esetre se vegye könnyedén ezeket a tüneteket és a repülés előtt mindig forduljon orvoshoz.

Gyomor-bélproblémák

Az émelygés és a hasmenés szintén a long-COVID lehetséges tünetei. Mivel nem fertőző gyomor-bélbetegségről van szó, a menetrend szerinti járat általában lehetséges. Mindenesetre gondoljon arra, hogy a repülőn nincs túl sok WC, és előfordulhat, hogy pont mindegyik akkor foglalt, amikor Önnek a legsürgősebb a dolga.

Ezenkívül a hányinger és a hasmenés fokozott folyadékvesztéssel jár. A legrosszabb esetben repülés közben kiszáradhat, mert a száraz levegő is közrejátszik abban, hogy a repülőgépen megnövekszik a folyadékigénye. De ha a gyomor nem működik együtt, akkor nem tudja kompenzálni a folyadékveszteséget. Végső soron ilyen körülmények között lehetséges a menetrend szerinti járat, de nem ajánlott.

Fáradtság és kimerültség

A menetrend szerinti járat már magában is egy fárasztó dolog: Először is ki kell jutnia a reptérre, ott különböző helyeken sorba kell állnia, mielőtt végre elfoglalhatja a helyét a repülőn. Leszállás után túl kell esnie a poggyászfelvételen, mielőtt továbbhaladna az úticélja felé.

Ha már egyébként is fáradt és kimerült, ha elkerülhető, akkor ne tegye ki magát a légi utazás fáradalmainak. Ha nem tudja lemondani a repülést, akkor utazzon kísérővel, hogy ne tegye magát egyedül ki az összes megerőltetésnek.

A menetrend szerinti járat alternatívái

Ha a Long-COVID miatt nem lehetséges vagy nem javasolt a menetrend szerinti járat, más repülési lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Magánrepülő

Magánrepülőgép esetén elkerülheti a menetrend szerinti járat okozta stressz nagy részét: Minden útvonalra foglalhat közvetlen járatot, és ezáltal elkerülheti az átszállásokat. Az általános repülési terminálon lényegesen gyorsabb és egyszerűbb az utasfelvétel, és az indulási időt is megválaszthatja. Nem utolsó szempont az sem, hogy kisebb regionális reptereket is igénybe vehet és ezáltal közelebb landolhat az úti céljához.

Ezek a jellemzők jó alternatívává teszik a magánrepülőt, ha a Long-COVID miatt Ön kevésbé terhelhető, de egyébként egészséges. A magánrepülőgépen való utazás sokkal kevésbé fárasztó, így Ön felesleges megterhelések nélkül elérheti a célját.

Menetrend szerinti járat orvosi kísérettel

Ha a menetrend szerinti járatához egészségügyi kíséretet szeretne igénybe venni, segítségére lehet egy orvosi kísérő. Ez egy olyan orvos vagy mentőápoló, aki ellátja Önt a repülés során. Ilyenkor utazhat a Business osztályon, vagy egy betegágyon fekve a turista osztályon.

Alapfeltétel azonban, hogy elég egészséges legyen ahhoz, ahogy menetrend szerinti járaton utazhasson. Azok a problémák, amelyek a menetrend szerinti járaton súlyosbodhatnak, nem teszik lehetővé az ilyen típusú utazásokat. A repülésre való alkalmasságáról a végső döntést a légitársaság hozza meg. Ehhez be kell mutatnia egy orvosi igazolást vagy kezelőorvosának ki kell tölteni a megfelelő nyomtatványt. A légitársaságnak szüksége van 1-2 napra az ellenőrzéshez, majd ezt követően meghozza a döntését.

Mentőrepülő

Ha a tünetei nem teszik lehetővé a menetrend szerinti járatot vagy egyszerűen csak nem szeretne kockáztatni, akkor legtöbbször a mentőrepülőgéppel való utazás a legjobb választás. Itt végig egy tapasztalt repülőorvos gondoskodik Önről a repülés során és olyan eszközök állnak rendelkezésére, mint amilyenek egy modern intenzív osztályon találhatók.

Továbbá a mentőrepülő biztosítja a magánrepülő teljes rugalmasságát: Ugyanúgy rendelkezésére áll számos kisebb reptér, mint a nagy, nemzetközi repülőterek. Ezenkívül a felszállási idő az Ön igényei szerint, és nem előre megszabott repülési menetrendek alapján kerül meghatározásra.

Kapcsolatfelvétel

További kérdése van, vagy máris szeretne egy nem kötelező érvényű megkeresést küldeni nekünk? Akkor a hét minden napján éjjel-nappal elérhet minket.

Lépjen kapcsolatba velünk